Beyniniz stres tarafından kuşatma altında

Beyniniz stres tarafından kuşatma altında
Günümüzde hatta çağımızda çeşitli ve ciddi hastalıkların oluşmasına sebep olan stres aynı zamanda tedavi sürelerinin uzamasında, kişinin kendini ruhsal olarak yorgun hissetmesinde ve sosyal ilişkilerin gerilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Stres aslında vücudun tehlikeye karşı verdiği kimyasal reaksiyonların toplamıdır.  Vücut, tehlike hissettiğinde kan şekerini yükseltir ve bazı hormonlar salgılayarak kendini tehlikelere karşı savunmak için hazır hale getirir. Bu tehlikenin fiziksel olması şart değildir, kişinin hayal ettiği, var olmayan tehlikelerde aynı kimyasal reaksiyonlara neden olabilir. Stresin beynin olumlu düşünce döngüsünüz bozduğunu ve sorunları çözme yeteneğini zayıflatarak beyin hücrelerini azalttığını söyleyen, REEM Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor Stres aşırı ve uzun süreli yaşandığında, beynin özellikle hafıza ve öğrenme bölgelerini olumsuz yönde etkileyerek buradaki aktif hücre sayısının azalmasıyla birlikte  beyinde görülmeyen tahribatlara yol açabilir. Kronik stres hormon dengesinin bozulmasına ve normalden daha fazla sayıda beyin hücresi ölümüne neden olur. Bunun sonucu olarak kişide kavrama sorunları ve hafıza zayıflığı görülür.

Rahatsızlıklara sebep
Yani uzun süreli, yüksek oranda strese maruz kalan kişilerin beyinlerinde küçülme görülüyor. Kronik stres beyinde bulunan ve sinirler arası iletişimi sağlayan nörotransmitterlerin sayısını azaltarak kişinin anlama ve kendini ifade etme  yeteneğini olumsuz şekilde etkiliyor. Sinirler arası iletişim yavaşladığında konsantrasyon yavaşlar ve kısa süreli hafızada zayıflama görülür.  Stresin sürekli hale gelmesi ya da beyin ön bölge duyarlılıklarının belli bir düzeyin üstünde olmasıyla sürekli işler hale gelen allostaz mekanizması, kronik hastalıkların temel nedenini oluşturmaktadır. Hangi hastalığın ortaya çıkacağını genetik faktörler belirler. Stres anında salgılanan adrenalin ve hormonlar kişinin fiziksel ve ruhsal halini olumsuz yönde etkiler. Dr. Mehmet Yavuz  kısa süreli stresin insanlar için faydalı olabileceğini fakat uzun süreli stres altında kalmanın ruhsal ve bedensel rahatsızlıkların sebebi olabileceğini söylüyor.