Bilgisayarda temizlik zamanı

Bilgisayarda  temizlik zamanı
Bahar geldiğinde, evlerde nasıl bir temizliğe girişiyorsak, bilgisayarlarıımızda da aynısını yapmalıyız.

Toz, sigara külü, yiyecek kırıntıları ve doğudan gelen güneş ışığı, bilgisayarı oluşturan donanımların en büyük düşmanıdır. PC’nin daha sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için, temizlenmesinde yarar var. Fakat temizlik esnasında kullanacağınız malzemeleri seçerken de çok dikkatli olmalısınız. Eğer kuvvetli çözücüler kullanırsanız, donanımlara kalıcı zararlar verebilirsiniz. Bu tip maddeler, sadece çok mecbur kalındığında kullanılabilirler; ama yine de daha doğal ve zararsız maddeler ile temizlik yapmak bilgisayarınızı korur. Her şeyden önce hatırlamanız gereken; temizliğe başlamadan önce bilgisayarınızı kapatmanız gerektiğidir. Hatta güç kablosunu bir süre için sökmeniz daha iyi olacaktır. Bilgisayarın yüzeyini nemli bir bezle silebilirsiniz. Ancak bilgisayar temizliği için özel bezler satıldığını bilmenizde de yarar var.   PC’mizin fanında, anakartınında biriken tozları alırken, gereksiz programları, verileri de ortadan kaldırmamız gerekir. Böylece, bilgisayarımızı daha da hızlandırabiliriz. Bunun için şunları yapmanızı tavsiye ediyorum:

Dikkatli olmalısınız
* Bahar temizliğine önce klavyenizden başlamalısınız. Klavyenizin tozlarını almak için yumuşak bir fırça kullanabilirsiniz. Tuşları da sökerek, yıkayabilirsiniz. Ve mutlaka alkollü bir temizleyici kullanarak dezenfekte etmeniz yararlı olacaktır. Bir diğer temizlenecek şey ise farenizdir. Fareniz eğer toplu ise, en fazla buralar kirlenir ve hareket kabiliyeti kaybolur. Mekanik toplu bir fareniz varsa, topu çıkartarak tozu, saçları ve parçaları temizleyebilirsiniz.
* Bilgisayarlaın en fazla çökmeye sebep olan parçalarından birisi fanlardır. Tozlanan fanlar, soğutmayı iyi yapamadığı için CPU, anakart, ekran kartı gibi parçaların yanmasına neden olurlar. Fanlarınızı nasıl temizleyeceğiniz, kullandığınız bilgisayarın modeline göre değişir. Fan yapraklarını ve bezle ulaşamadığınız noktaları temizlemek için kulak temizleme çubuğu kullanabilirsiniz.Fanlara sıkıştırılmış hava püskürtmeye kalkışmayın, bu şekilde tozlar fan mekanizmasının derinlerine işleyerek fanı bozabilir.
* LCD monitörlerin özellikle ekran kısımları temizlenirken çok daha özenli davranılmalıdır. LCD ekranlar çok hassas olduğu için cam temizleyici gibi çözücüler kullanmaktan kaçının..En iyi çözüm, hem kasayı hem de ekranı suyla nemlendirilmiş bir bez yardımıyla silmektir. Küçük lekeler ve tozlar kuru mikrofiber bez veya gözlük silme beziyle silinebilir.Bilgisayar mağazalarında LCD ekranlar için özel temizlik mendilleri de bulabilirsiniz.
* PC’nizin arka tarafından bileşenlere uzanan kablolar da kirlenir ve yağlanır. Öncelikle PC’nizi kapatın ve bütün kabloların elektrik bağlantısını kesin. Bir bezi alkol veya kolonyayla ıslattıktan sonra bir kabloyu alıp baştan sona silin ve bu işlemi bütün kablolar için tekrarlayın.