Bilim dünyasını alt üst edecek keşif

Bilim dünyasını alt üst edecek keşif
Fizikçiler, daha önce bilinmeyen bir atom altı parçacığın; doğadaki beşinci temel kuvvetin varlığına dair bulgular elde etti.

Kaliforniya Üniversitesi’nden teorik fizikçiler, daha önce bilinmeyen bir atom altı parçacığın yani doğadaki beşinci temel kuvvetin varlığına dair bulgular elde etti.

Eğer bu gerçekse, devrimsel bir keşif kayıtlara geçiyor. Onlarca yıldır, dört temel kuvveti biliyoruz: gravitasyon (çekim), elektromanyetizma, güçlü ve zayıf etkileşimler... Yapılacak ayrı deneylerle, beşinci kuvvetin varlığı onaylanırsa, evreni anlamamız tümüyle değişerek, kuvvetler ve karanlık maddenin birleşiminin sonuçları farklılaşacak.

EVRENİN YÜZDE 85'i

Gerçek Bilim'de yayımlanan habere göre araştırmacıların 2015’in ortalarında yaptığı çalışma, Macaristan Bilimler Akademisi’nden deneysel nükleer fizikçilerin karanlık foton aramalarına denk geliyor.

Karanlık fotonlar görünmeyen karanlık maddenin işareti olabilir ki bu madde evrenin kütlesinin % 85’ini oluşturuyor. Macarların araştırmasında; elektrondan 30 kat daha ağır olan bir ışık parçacığının radyoaktif yarılanma anomalisi ortaya çıkarıldı.

Araştırmayı ve deneyi yorumlayan bilim insanlarından Jonathan Feng, “Deneyi yapanlar bunun yeni bir kuvvet olduğu iddia edemezlerdi. Onlar basitçe bazı durumların fazlalaşmasının yeni bir parçacığa işaret ettiğini gördüler, fakat bunu madde parçacığı mı yoksa kuvvet taşıyan bir parçacığa ait olduğu belli değildi” diyor.

Kaliforniya Üniversitesi grubu, Macar araştırmacıların verisini ve bu alandaki diğer deneyleri inceleyerek, bunun hem madde parçacıkları hem de karanlık fotonlarla alakalı olmadığına dair kanıt sundu. Yeni sunulan teoriye göre, tüm var olan veri ve belirlenen keşif, beşinci kuvvete işaret edebilir. Başlangıç analizi Nisan sonunda arXiv online (çevrimiçi) sunucusunda yayınlandı ve sonuçlandırma mahiyetindeki ilk çalışma geçtiğimiz Cuma yayımlandı.

UCI çalışması ise daha önce keşfedilen parçacığın; karanlık foton olmaktan ziyade, protofobik X bozonu olabileceğini gösteriyor.

Normal elektrik kuvveti elektronlar ve fotonlar şeklinde davranırken, yeni bulunan bozon sadece elektronlar ve nötronlarla etkileşiyor ki bu da çok sınırlı bir alanda gerçekleşiyor.

Yardımcı yazar Fizik ve Astronomi Profesörü Timothy Tait’e göre, “Aynı karakteristiklere sahip başka bir bozon yok. Bundan dolayı bu bozonu X bozonu olarak (bilinmeyen) olarak adlandırabiliriz” diyor.