“Bilinçsiz vitamin kullanımı hasta ediyor”

“Bilinçsiz vitamin kullanımı hasta ediyor”
Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, bilinçsizce tüketilen A vitaminin karaciğer bozukluğuna, C vitaminin ise böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabildiğini bildirdi.

 Kavaklı, sağlıklı yaşam, hastalıklardan korunmak ya da enerji kazanmak için vitamin kullanımının giderek arttığını belirterek, vitamin ihtiyacını doğal besinlerden karşılamak yerine bilinçsizce ek vitamin alınmasının hastalıklara davetiye çıkardığını kaydetti. Sağlıklı bireylerin gıdalara ek olarak vitamin almalarına gerek olmadığını vurgulayan Kavaklı, kişinin vitamin eksikliği varsa bunu doktor kontrolünde almasını önerdi. Kavaklı, “Bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna, C vitamini böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir” ifadesini kullandı. Gereksiz yere alınan A vitaminin fazlasının vücutta birikerek karaciğer zehirlenmesine yol açabildiğine, D vitamininin fazlasının ise kandaki kalsiyumun yüksek konsantrasyonda olmasına neden olabileceğine dikkati çeken Kavaklı, kalsiyumun fazlasının böbrek taşına sebep olabileceğini, yüksek miktardaki B3’ün sinir sisteminde, kandaki glukoz ve yağda uyuşturucu etkisi yaratabildiğini vurguladı.
B6 vitamininin uzun süreli yüksek dozda alımının, kimi zaman geri dönüşümü olmayan sinir hasarlarına neden olabileceği uyarısında bulunan Kavaklı, ABD’de yapılan bazı araştırmalarda aşırı vitamin kullanımı ile ilerlemiş prostat kanseri arasında bağlantı olduğunun tespit edildiğini aktardı.
“Fazla alınan C vitamini taş     oluşumuna neden olabilir”  
Kavaklı, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda ilk başvurulan C vitaminin, yüksek dozda ve uzun süre alınması halinde oksalat taşları oluşturabileceğini ifade etti. C vitamininin mide asidini artırdığını ve midenin saldırgan faktörlerinden biri olduğunu belirten Kavaklı, “Anemik hastalarda demirle birlikte C vitamini alınması önerilir ancak demir birikimi olan hemokromatoz durumlarında ve hemolitik anemilerde C vitamini önerilmemektedir. Gerekli olan vitaminler ve miktarları, doktor kontrolünde belirlenmelidir. Genellikle büyüme ve gelişme çağında, hamilelikte, ileriyaşlarda, kronik hastalığı olanlarda, alkolizmde eksikliği belirlenen vitaminler kullanılmaktadır” dedi.