Binali Yıldırım: ABD'ye savaş açacak değiliz

Binali Yıldırım: ABD'ye savaş açacak değiliz
Başbakan Yıldırım, "ABD'nin YPG'ye silah yardımı yapmasıyla ilgili somut bir adım atacak mısınız?" şeklinde yöneltilen soruya, "ABD'ye savaş açacak değiliz" diyerek cevap verdi.

Başbakan Binali Yıldırım, ABD'li yetkililerin kendisine Suriye'de YPG güçlerini silahlandırma kararının "bir tercih değil, kısa vadeli bir gereksinim" olduğunu ve Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Rakka'dan çıkarılmasının ardından YPG ile işlerinin biteceğini söylediğini açıkladı.

Uluslararası Somali Konferansı'na katılmak için geldiği Londra'da BBC'ye bir mülakat veren Başbakan Yıldırım, YPG'nin silahlandırılmasının ABD'nin kararı olduğunu ve Türkiye'nin de bunun yanlış bir karar olduğunu muhataplarına ilettiğini belirtti.

Yıldırım, "Bu, IŞİD'in yok edilmesine yardımcı olmaz. Aksine daha fazla sorun ortaya çıkartır. Bunun ABD tarafından da anlaşıldığını düşünüyorum. Bana, bunun bir tercih değil, kısa vadeli bir gereksinim olduğunu söylediler. Rakka'da IŞİD'i yendikten sonra YPG ile işlerinin biteceğini belirttiler. Bekleyip, göreceğiz" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, bu hafta içerisinde Suriye'de Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) YPG'ye silah yardımı yapılmasını onaylamıştı.

YPG'ye gönderilecek silahlar arasında ağır makinalı tüfekler ve zırhlı araçlar da bulunuyor.

'Tehdit olursa hava operasyonları sürer'

Rakka operasyonunu yürüten ve içinde Arap savaşçıların da bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) omurgasını YPG oluşturuyor.

ABD, SDG'ye gerek havadan gerekse de elit birlikleri ile karadan destek veriyor.

Ancak Türkiye uzun süredir ABD'nin YPG'ye silah yardımı yapmasına şiddetle karşı çıkıyor. Türkiye, YPG'yi PKK'nın bir uzantısı ve bir terör örgütü olarak kabul ediyor.

Başbakan ayrıca bu kararı değiştirmek için Türkiye'nin yapabileceği fazla bir şey olmadığını ancak Türkiye'nin durumu değiştirebileceğini de sözlerine ekledi.

BBC'nin ABD'nin bu kararına karşı Türkiye'nin ne gibi somut adımlar atacağı yönündeki sorusuna ise Yıldırım, "ABD'ye savaş ilan edecek değiliz. Adı ister PKK olsun, ister PYD, ister YPG olsun fark etmez, terör örgütüne karşı savaşmaya devam edeceğiz" dedi.

Yıldırım, ABD tarafından silahlandırılmış olmasına karşın Türkiye'nin kendisine yönelik bir tehdit hissetmesi halinde Suriye'de YPG'ye yönelik hava operasyonlarına devam edeceğini de sözlerine ekledi.

İlgili Haberler