Binali Yıldırım'dan kritik Suriye açıklaması

Binali Yıldırım'dan kritik Suriye açıklaması
Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yıldırım’ın açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

*Çocukları kullanan terör örgütlerini lanetliyorum

*Bu sabah resmi konuttan sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli ile bir araya geldik. 15 Temmuz’da başlattığımız dayanışma ve işbirliğini devam ettiriyoruz. Bu birlik ve beraberlik ruhunu devam ettirmek, ülkemizin terörle mücadelesinde iç ve dış sorunlarını aşmasında beraber hareket etmek ülkemize büyük katkı sağlar. Bu sabahki toplantıda sayın genel başkanlara ülkemizin başını ağrıtan bir kaç konu ile ilgili bilgi verdim. Özellikle PKK ile olan mücadelemizde geldiğimiz noktayı anlatma fırsatı bulduk. Bunun yanı sıra yine Türkiye  Suriye ve Irak’ta uzun süredir devam eden istikrarsız nedeni ile büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya. Bu durumla ilgili düşüncelerimiz ve bundan sonraki hareket tarzımızı da paylaştık kendileri ile.

*Suriye’de artık akan kanın daha fazla sürmemesi, huzurun ve istikrarın tekrar sağlanması bölge için en öncelikli işler arasında yer alıyor.

*Suriye’de taraflar var, rejim var, muhalifler var, bir de terör grupları var. Diğer yanda koalisyon güçleri ve rejimin davet ettiği Rusya var. Tüm taraflar aklıselimde bir araya gelmeli. Bizim durduğumuz yer çok netti: Suriye’nin bölünmemesi. Toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi, herhangi bir grubun etkin hakimiyetine izin verilmemesi. Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı, etnik temele dayanmayan tüm grupların içinde yer alacağı bir yönetim oluşturulmalı. DEAŞ’ın Irak’ta faaliyetlerinin sonlandırılması ve Musul’un kurtarılması faaliyetini takip ediyoruz bunları tasvip ediyoruz

*Rusya ve İsrail ile ilişkilerimiz normalleşti. Her alanda geliştirilmesi de memnuniyet verici. Kaybedilen zaman geri kazanılmaya çalışılıyor. Son zamanlarda İsrail’in Gazze bölgesine giriştiği hava saldırısının da asla onaylanmadığını açık bir dille ifade etmek isteriz. Bizim ilişkileri normalleştirmemiz, Filistinlilerin haklı davalarına karşı duruşumuzu engellemez.

*İki husus var bunlardan bir tanesi özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’de hayatın süratle normale döndürülmesi ve ekonomik meselelerin acilen çözülmesi.

*Şehitlerimiz ve gazilerimizle ilgili düzenleme yaptık. Burada anlatamayacağız 100 farklı düzenleme yaptık.

*Ağırlıklı olarak terörle mücadelenin devam ettiği ve operasyondan etkilenen 20’nin üzerindeki ile teşviklerle yatırım açığını kapatmak için ciddi tedbirler aldık.Bu operasyonlarda gördük ki bölge insanı, Kürt vatandaşlarımız asla ve asla terör örgütünden beklentileri yok.

*Terör örgütü ancak kan, gözyaşı ve ızdırap veriyor. Bu ızdırabı bölge insanı yaşamak istemiyor. PKK terör örgütü ya da onun etkisinden kendisini kurtaramayan siyasi uzantıları, asla ve asla bölge insanının hiçbir sorununa çözüm üretemedikleri gibi, bölge insanının en büyük sorunu haline geldiler. Oradaki vatandaşlar diyor ki, bizi bunlardan kurtarın.

*Biz de Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak bu sorumluluğu yerine getirmek için güvenlik esasına dayalı, yurt içinde huzuru güveni sağlayacak tedbirleri süratle almak, bir yandan da güneydeki sınırlarımızdan olabilecek sızmaları önleyecek fiziki tedbirleri alıyoruz.

* Ve bunları da arttırarak devam ediyoruz.Türkiye’nin önünde güzel günler var. Sağlanan birlik ve kardeşlik ortamını uzlaşma ortamını devam ettirmek için iktidar partisi sorumluluğunu bilerek daha dikkatli davranacağız.

* Ülkenin ana meselelerinde muhalefet iktidar ayrımı yapmayacağız. Bütün konuları uzlaşacağız. Milletimiz ayrışma istemiyor

*Temel konularda iktidar muhalefet ayrımı yapmayacağız.Kısmi de olsa bazı maddeleri değiştirmiş olacağız.