Binlerce arı tıraş edildi!

Binlerce arı tıraş edildi!
Avustralyalı bilim insanları, kuzey yarımkürede milyonlarca arıyı öldüren gizemli hastalığın nedenini ortaya çıkarabilmek için binlerce aryıya mikroçip yerleştirdi. Arılardan bazıları diğerlerine göre daha tüylü oldukları için tıraş edilmeleri gerekti.

Bal arılarını tehdit eden gizemli bir hastalığın sırrını ortaya çıkarmak isteyen bilim insanları, Avustralya’da beş bin arıya mikroçip yerleştirerek hareketlerini takibe aldı. 5 miligram ağırlığındaki, 2.5 milimetrekare genişliğindeki çipler, Tazmanya’da başlatılan çalışmada arılar 5 derece sıcaklıkta uyutulduktan sonra üzerlerine yapıştırıldı.

Araştırmacılar, bazı arıların diğerlerine kıyasla daha tüylü olması nedeniyle binlercesini tıraşlamak zorunda kaldı.

Yerleştirilen mikroçipler sayesinde, bal arı kolonilerinin yok olmasına neden olan hastalığın nedeni ortaya çıkarılmaya çalışılacak. Hastalık tespit edilemezse, ikinci şüpheli olan varroa parazitine odaklanılacak. 

3D HARİTA ÇIKARILACAK

ABD Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre, kuzey yarımkürede 2006’dan bu yana 10 milyondan fazla arı kovanı ağırlıklı olarak böcek ilaçları nedeniyle yok oldu. Her bir kovanın maliyeti ise 200 dolar olarak belirtiliyor.

Bilim insanları, mikroçiplerin sağlayacağı radyo frekans tanımlama sayesinde arıların belli noktalardan geçtiklerini tespit edebilecek, böylece hareketlerine ait 3D harita çıkarılabilecek.

Guardian’a konuşan araştırmacı Paulo de Souza, ‘araştırma sayesinde bal arılarıyla çevreleri arasındaki bağı çözmeye çalışacaklarını, elde edecekleri bilgilerin çiftçiler ve meyve yetişricilerin de işine yarayacağını’ belirtti.

Araştırmacılar, gelecekte 1 milimetrekarelik çipler geliştirerek daha küçük canlılar üzerinde de araştırma yapmayı amaçlıyor.