Bipolar bozukluk nedir? Nasıl tedavi edilir?

Bipolar bozukluk nedir? Nasıl tedavi edilir?
Ülkemizde 100 kişiden 2'si bu hastalıkla mücadele ediyor. Bipolar bozukluk, en belirgin anlamıyla duygu durum bozukluğudur.

Her 100 kişiden 2'sinin muzdarip olduğu bipolar bozukluk günlük yaşamı oldukça zorlaştırmaktadır. Fakat genel olarak bu durumdan muzdarip olan insanlar çevresi tarafından yeteri kadar anlaşılmıyor, davranışlarına gerektiği şekilde yaklaşılmıyor. Bipolar bozukluk nedir belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir öğrenerek daha bilinçli olabilirsiniz.

Bipolar Bozukluk Ne Anlama Gelir?

Bipolar bozukluk, manik depresif olarak adlandırılır. Uzun süreli, hastalık ve iyilik dönemleri ile giden, belirgin psikososyal bozulmaya ve yeti yitimine yol açabilen bir hastalıktır. Tüm nüfusu etkileyen yaygın psikiyatrik bozukluklardan biridir. Kişinin bir anda kendini çok iyi hissederken, bir süre sonra içine kapanık bir hale gelmesine; kişinin manik depresyon tanımına da uyan ruh hallerine bürünmesine sebep olabilir. Bu nedenle hastalığa tanı konma aşamasında, psikologlar tarafından yapılacak değerlendirme büyük önem arz etmektedir.

Bipolar bozukluk özellikleri arasında en belirgin olanı, kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.

Bipolar Bozukluk Nedenleri

Bipolar bozukluğun kesin nedeni bilinmemektedir fakat bir kişinin bipolar tanısı alabilmesi için birçok durumun bir arada geliştiği faktörler olduğu belirtiliyor. Bipolar bozukluk genetik mi sorusu da pek çok kişinin aklında yer alıyor. Genetikle alakalı da olabileceği gibi bu hastalığı tetikleyici birkaç faktör bulunuyor.
Bu faktörler arasında;
beyindeki kimyasal dengesizlikler,
genetik aktarım,
tetikleyici faktörler yer alıyor.
Tüm bu maddeler ise şu şekilde açıklanabilir:

BEYİNDEKİ KİMYASAL DENGESİZLİK

Bipolar bozukluk, beyindeki kimyasal dengesizliklerin sonucu gelişebilir. Beynin fonksiyonlarını kontrol eden kimyasallara nörotransmitterler denir. Bir veya daha fazla nörotransmitterde bir dengesizlik varsa, bipolar bozukluk semptomları gelişebilir.

GENETİK AKTARIM

Bipolar bozukluğun, genetiğe bağlı olduğu durumlar da vardır. Ailedeki birinci derece akrabalardan genetik aktarım sonucu kazanım yaşanabilir. Anne, baba veya kardeşte bipolar bozukluk olanların doktor kontrolüne gitmesi önerilmektedir. Bununla birlikte, bipolar bozukluktan tek bir gen sorumlu değildir. Bunun yerine, bazı genetik ve çevresel faktörlerin tetikleyici gibi davrandığı düşünülmektedir.

TETİKLEYİCİ UNSURLAR

Stresli durumlar veya yaşanan travmalar genellikle bipolar bozukluğu tetikleyici unsurlar arasında yer alır. Bunlar; bir ilişkinin bitişi, fiziksel, cinsel veya duygusal istismar, yakın bir aile üyesinin ya da çok sevilen birinin ölümü veya beyin travmaları da bipolar bozukluğu tetikleyebilir.
Bu tür yaşam değiştirici olaylar, bir insanın hayatında herhangi bir zamanda depresyon dönemlerine neden olabilir.

BİPOLAR BOZUKLUK BELİRTİLERİ

Her hastalıkta olduğu gibi bipolarda da bazı belirtiler kendini gösterir. Bipolar bozukluk nasıl anlaşılır öğrenebilmek için hastalığın belirtilerini iyi bilmek gerekir. Bipolar bozukluk aşırı uç bir durumdur. Bu hastalığa sahip olan bir kişi, mani aşamada olduğunun farkına varmayabilir. Mani dönem geçtikten sonra davranışlarını sorgulama aşaması ortaya çıkar. Birçok bipolar hastası çevresindeki kişilerin uyarıları ile hastalığı fark edebilir.

Bipolar bozukluğun belirtileri ise;

Normal dönemde;

Aşırı neşe

Olayların merkezinde olma duygusu

Hiperaktivite

Geçmişe oranla daha az uyku

Cinsel dürtülerde artış

Aşırı özgüven

Odaklanmada güçlük yaşama

Halüsinasyon görme

Hızlı konuşma

Yaratıcılık

Alkol ve uyuşturucu kullanımı

Sabırsızlık

Sürekli para harcama

Huzursuzluk gibi duyguların uç noktada yaşanmasıdır.

Depresif dönemde;

Uzun süre uyuma isteği

Yorgunluk

Keyifsizlik

Olaylara konsantre olmada zorluk çekme

Suçluluk hissetme

Umutsuzluk hali

Sürekli kuşku duyma

İştahsızlık

Sanrılar görme

Uyumada zorluk çekme

Çevresindeki insanlarla sürekli tartışma hali

Azalan cinsel istek

İntihar düşünceleri

Günlük işleri yerine getirmeme şeklinde görülür.

Karma dönem ise her iki atağa ait belirtilerin de sıklıkla görüldüğü bir dönemdir. Kişi çok mutlu bir ruh hali içerisindeyken, belirli bir süre sonra kendinden şüphelenilecek duruma gelebilir.

KAYNAK: MYNET