BİR GENÇLİK MÜDAFAASI: ÇANAKKALE -4-

BİR GENÇLİK MÜDAFAASI: ÇANAKKALE -4-
Mustafa Kemal diye biri var. Genç bir Kurmay Binbaşı... O’na dikkat edin!

esat-atalay-001.jpg
İngilizler genç kurmay binbaşıya dikkat etmediler. Bunun bedelini Çanakkale’de çok ağır bir şekilde ödediler... Evet tahmin ettiğiniz gibi bu genç kurmay binbaşı Mustafa Kemal’den başkası değildi.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’ün nasıl bir harp dehası olduğunu bütün dünya kabul etmiştir. Atatürk bir kumandanın sadece savaşmayı değil, savaşacağı bölgeyi, savaştığı gündeki hava durumunu, tarih ve coğrafyayı, topografyayı, harp tarihini bilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Ayrıca; hadiseleri bir masal gibi değil, bilinçli olarak okumak gerektiğini de ortaya koymuştur... Atatürk hakkında 1913 yılında bir İngiliz generalin tespitini vermek istiyoruz. Bu tespit İngilizlerin Atatürk’ü çok önceden keşfetmiş olduklarını gösteriyor. Şimdi bu alıntıyı verelim. “1913’te Balkan Savaşı’nın alanlarını gezen İngiliz Generali Henry Wilson, İstanbul’da Enver ve Cemal Paşa’larla tanışır. Ne Enver ne Cemal Paşa, ne de gördüğü öteki subaylar İngiliz generalinin üzerinde yetenekli birer asker tesiri bırakmaz. 1938 yılında Times gazetesinde çıkan bir makaleye göre, o zamanlar bu general kendi genelkurmayına verdiği raporda şöyle diyordu: ‘Yalnız, bir subay’ onlardan ayrılıyordu. Mustafa Kemal diye biri var. Genç bir Kurmay Binbaşı... O’na dikkat edin...”

* * * 

Çanakkale savaşı başladığında 19. Tümen’in başında genç bir subay bulunmaktaydı. Bu genç subay daha sonra Cephe Komutanlığı’nca Anafartalar Grup Komutanlığı’na atanacaktı. Emrinde 8 tümen ve 2 alay vardı. Ve bu atama bir savaşın, savaşın değil bir ulusun kaderini değiştiriyordu. Çanakkale’de Türk milletinin kaderini değiştiren tümen komutanı olarak atandığında Yarbay olan, zafer sonrası 3 madalya ve 2 nişan ile taltif edilen ve Albay’lığa terfi ettirilen bu genç subay, MUSTAFA KEMAL idi.

H H H

Çanakkale’de kazanılan zafer, milli mücadelenin ilk kıvılcımının burada çakılması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temeline ilk harcın atılmasıydı. Çanakkale, Şevket Süreyya Aydemir’in “Tek Adam” kitabında bahsettiği gibi Mustafa Kemal’in zuhuru olmuştu.

Muhtelif kaynaklarda rastladığımız Çanakkale’de şehitlik mertebesine erişen öğrencilerimizle ilgili şu bilgilerden yola çıkarak derlediklerimizi aktaralım...

Çanakkale’de milletimiz, destansı bir direniş şaheseri sergilemiş ve maddî-manevî fedakârlıkların tüm sınırlarını zorlamıştır. En büyük fedakârlıklardan biri de ülkemizin ve özellikle de İstanbul’un eğitimli tabakasını feda etmek olmuştur.