Bir kadının Trump'a verdiği siyaset dersi!

Hani Trump'ın İstanbul'daki iş merkezinin adı "Trump Tower" ya, uluslararası ilişkilerde ise bir "Trump tavrı" ortaya çıktı! Aslında bu akımı, Trump'tan önce Tayyip Erdoğan başlattı. Fakat Türk Dışişleri zaman zaman Erdoğan'ı frenleyebiliyordu. Trump'ı bir çizgide tutmak ise mümkün değil. Fakat bu durum sadece kendisine değil, ülkesine zarar veriyor. ABD, sonuçta bir mafya devleti, onların kültürü böyle! Türkiye'de ise en ufak hata sırıtıyordu. Fakat artık doğru yürüyen hiçbir mekanizma kalmadığı için Türkiye el yordamıyla yönetilen bir devlet haline geldi. Bu ülke, böyle bir savrulmayı kaldıramaz.

***

Uluslararası ilişkilerin nasıl sürdürülmesi gerektiği üzerinde AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ilgili üniversitelerde ders konusu olabilecek nitelikte bir değerlendirme yaptı.

AA'nın haberine göre Mogherini, Brüksel'de yaptığı konuşmada, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından Birliğin dağılacağına yönelik tartışmaların yoğunlaştığını hatırlatarak, şu anda durumun değiştiğini ve uluslararası toplumun, AB'nin "çok taraflı" sistemi kurtarmasına yönelik beklentileri olduğunu belirtti. 

***

ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çekilme kararının sadece Avrupa'yı değil, tüm dünyayı zor duruma soktuğunu dile getiren Mogherini, bu adımın ABD'nin genel anlamda çok taraflı uluslararası sistemden uzaklaşma eğiliminde olduğunu gösterdiğini belirtti.

Mogherini, "İran anlaşmasını 12 yıl boyunca gece gündüz çalışarak inşa ettik. AB bundan vazgeçme niyetinde değil." ifadesini kullandı.

"Bir anlaşma imzalandığında buna sadık kalınması gerekiyor. ABD Başkanı değişince anlaşma da değişmez. Bu, uluslararası anlaşmaların güvenilirliğini sağlar." diyen Mogherini, aksi takdirde güvenilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerinin zarar göreceğini vurguladı.

İran nükleer anlaşmasının sürdürülmesi için AB'nin diğer ortaklarla yoğun çaba sarfettiğini aktaran Mogherini, İran'ın önemli bir ekonomik pazar olduğunu söyledi. Mogherini, "Neden biz bu pazarı sadece Rusya ve Çin'e bırakalım?" dedi.

Mogherini, söz konusu anlaşmanın "AB için bir test" olduğunu, anlaşmaya sadık kalarak Birliğin kendi kararlarını alabildiğini ve güçlü durduğunu göstereceğini ifade etti.

Gerçekten de sadece anlaşmalar değil, her davranış, her karar, insanlar için de "güvenilirlik" ve "öngörülebilirlik" açısından bir testtir.

***

ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını da eleştiren Mogherini, Kudüs'ün statüsünün müzakereler yoluyla belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Mogherini, Kudüs'ün İsrail ile Filistin devletlerinin ikisinin de başkenti olması gerektiğini söyledi.

ABD'nin Kudüs Büyükelçiliğinin açılış töreni öncesinde verdiği resepsiyona 3 AB üyesi ülkenin büyükelçisinin katıldığını hatırlatan Mogherini, "ABD'nin Kudüs Büyükelçiliğinin resmi açılış törenine hiçbir üye ülkenin temsilcisi katılmamıştır. Bu tarz şeyler, diplomaside önemlidir." dedi.

***

Peki Mogherini'nin, bir konuşmanın içinde bu kadar önemli mesajlarla birlikte, aynı zamanda uluslararası ilişkiler dersi verebilmesi hangi birikime dayanıyor?

Mogherini, Roma La Sapienza Üniversitesi'nde siyaset bilimi okudu. Diplomasını, hak ederek aldı. 1973 doğumlu. Henüz 45 yaşında bir kadın... 23 yaşından beri siyasetin içinde...

---

Laikliğe neden karşı çıkıyorlar?

İstanbul Müftülüğü, semavi dinlerin temsilcilerine iftar verdi. İftarda konuşan İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, toplumda din ve din adamlarının yerini sütün içerisindeki laktoza benzetti ve "Nasıl sütün içerisinden laktozu alırsanız geriye su kalırsa toplumdan da dini, dini değerleri ve din adamlarını alırsanız aynı şey olur." dedi. 

Toplumdan dini değerler alınırsa elbette büyük sarsıntı olur ama günümüzde insanlar arasında pek çok sorun, bazı din adamlarının, dini siyasi veya ekonomik iktidar aracı olarak kullanmalarından kaynaklanıyor. Aynı kişiler, din istismarını yasaklayan laikliğe bu yüzden karşı çıkıyor.

Yazarın Diğer Yazıları