Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Bir milletin diriliş hikayesi “Çanakkale 1915”

Kendisiyle bir çok kez tarihimiz, kültürümüz ve sanatımız üzerine önemli söyleşi ve röportajlar yaptığım değerli yazarımız, ustamız Turgut Özakman’ın beklenen filmi “Çanakkale 1915” vizyona girdi.
Kendisiyle yaptığım son röportajda, bu filmin senaryosu üzerine çalışıyordu ve müjdesini neredeyse aylar önce vermişti. Ben de köşemde duyurmuştum. Özakman’ın 2005’te yayınlanan “Şu Çılgın Türkler” adlı kitabı uzun zaman en çok satanlar listesinde ilk sıradaydı. Ardından “Diriliş - Çanakkale 1915” isimli eserinde ise, Türk milletinin zorlu mücadelesine ve şanlı tarihine ışık tutmuştu.
Ailenizle, çocuklarınızla, dostlarınızla ya da yalnız, görmenizi mutlaka önerdiğim film. “Çanakkale 1915”, 11 milyon TL’lık bütçesiyle yılın iddialı Çanakkale filmlerinden.
Bahsettiğim gibi film, “Diriliş - Çanakkale 1915”, Özakman’ın aynı kitabından bizzat kendisi tarafından senaryolaştırıldı. 600 kopyası ile 10 ayrı ülkede, dört ayrı dilde izleyiciyle buluşan Çanakkale 1915, böylece Türk insanının yurtseverliğini, vatan ve insan sevdasını, aslında ümmet değil de büyük bir millet olduğunu bir kez daha tüm dünyanın gözleri önüne serdi. Film ayrıca milli duyguların ön plana çıkartılması ve Türk askerinin kahramanlıklarını anlatması bakımından hedefi on ikiden vurmuş görünüyor.
Filmin yönetmeni ise bir kadın! Çanakkale 1915, Yeşim Sezgin imzasını taşıyor. “Süpürr” filminden hatırlayacağınız Sezgin’in acılı, sancılı, taarruz dolu bir yapıtta, üstelik de erkeklerden oluşan oyuncu kadrosu ile hiçbir detayı atlamadan böylesi büyük bir prodüksiyona imza atması ve başarılı bir film çıkartması yazarının bile takdirini almış. Ellerine sağlık, tebrikler... Ayrıca Sezgin bu filmle sinema dünyasına en hızlı giriş yapan kadın yönetmen olarak da anılıyor.
Filmin konusu bilindiği üzere, Balkan savaşlarından yenik ayrılan bir milletin silkinerek ayağa kalkışını, dirilişini anlatıyor.
Türk insanının vatan sevdasını, birlikten doğan gücünü, Mehmetçiğin başarılarını, yiğitliğini senaryo ve güçlü oyuncu kadrosuyla gözler önüne seriyor. Düşmanın bütün enstrümanlarının kırıldığı ve gücünün yok edildiği film, görsel sahneleriyle son derece artistik ve profesyonel olmanın yanı sıra, tarihi doğru işlemesi ve bilgi seviyesi bakımından da mükemmel bir belgesel kaynak olarak görülebilir. Çekimler Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan özel izinlerle, savaşın bire bir yapıldığı, yaşandığı gerçek mekanlarda çekilmiş. İş böylesi kaliteli olunca bizlere de seyretmek düştü. Tabii sizlere de. Yazarından yönetmenine, oyuncusundan tüm set ekibine kadar herkese teşekkürler. Tarihimizi böylesi iyi yansıttıkları için...

Yazarın Diğer Yazıları