Bir portre: Fatih Terim.. Bunu unutur mu? Yine dönecek, bakın hem de nasıl?

Bir portre: Fatih Terim.. Bunu unutur mu? Yine dönecek, bakın hem de nasıl?
Fatih Terim, hiç kuşkusuz Türk futboluna damga vuran, adı tarihe silinmez bir şekilde yazılan bir futbol aktörü. Son ayrılışındaki şeklin onu kırdığı ama daha da hırslandırdığı bir gerçek. Yine dönecek, bakın hem de nasıl?

Türkiye''de futbol deyince adı akla ilk gelen isimlerden biridir Fatih Terim.

Hem futbolculuğunda, hem de teknik direktörlüğünde yaptıklarıyla iz bırakmıştır, bu izin silinmesi de imkansızdır.

Hırslı olduğu doğrudur. Bazen hırsının başına dert açtığı da. Ama şu bir gerçektir ki; başarılı olmak için de bildiği doğrulardan asla dönmemiş, pes etmemiştir.

14 yıl futbol oynamıştır Galatasaray''da. 14 yılda Galatasaray hiç şampiyonluk yaşamamıştır ama bu Fatih Terim''in kulübün sembollerinden biri olmasını da engellememiştir.

Futbolculuğunda 1983 yılında Adana''da Adana Demirspor''a 3-0 yenilip şampiyonluktan oldukları maçta kendisinden iki misli irilikte olan Erol Togay''ı kafa atıp yere sermesi bu hırsının aklının önüne geçmesindendir.

Adana Demirspor''dan Galatasaray''a transferinde; bu transfere engel olmak isteyen Galatasaray Divan Kurulu Üyesi Gündüz Aktuğ''u bayıltana kadar dövdüğü iddiası da vardır, gazino basıp olay çıkardığı da...

Gençlik başında duman denebilir o yıllarda ama teknik direktörlüğünde Bodrum''dan bir gece vakti kalkıp, Çeşme''ye gelmesi ve kebapçı baskını da hırsından bir şey kaybetmediğinin kanıtıdır.

Galatasaray''ın başına 4 kez getirilmiştir Terim. 1996-2000, 2002-2004, 2011-2013 ve son olarak 2017-2021.

Bu dönemlerde elde ettiği başarılara ulaşan yoktur. Bir kere UEFA Kupası''nın yanına bile yaklaşabilen başka bir Türk takımı olmamıştır. 8 lig, 3 TSYD Kupası, 3 Türkiye Kupası, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 3 kez de Süper Kupa şampiyonluğu kartvizinde yazılı olan başarılarıdır. Sarı kırmızılı takımın başında 571 resmi maçta 333 galibiyet alması da bir rekordur. 130 beraberliği vardır, 108 kez de yenilmiştir yönetimindeki takımı. Bu maçların ardından bir daha kolay kolay erişilemeyecek rekorlar kırmasıyla unutulmazlar arasındaki yerini almıştır.

Fatih Terim''in yapısı farklıdır. Bu sözlerine de yansımıştır zaman zaman!

Kendisi için kötü bir dönem sonrası "Ders almalı" diyenlere; "Ben bu saatten sonra ders almam, ders veririm" demesi mesela!

Televizyonda eleştiren ve bıyıklarıyla meşhur Osman Tanburacı''ya telefonda "Ulan ben senin bıyığını..." demesi ya da!

Futbolcu seçiminde torpil yaptığı iddialarına "Fatih Terim varsa, adaletin olduğu yerde vardır" şeklindeki sözleri veya!

"Yel kayadan ancak toz alır" da ona aittir, "Bazen yürekli kayıplar, korkak zaferlerden daha önemlidir" lafı da...

Ve en önemlisi... "Benim kitabımda vazgeçmek de yenilmek de yoktur..."

İşte bu son sözü 68 yaşına gelmesine rağmen bundan sonraki yaşantısının da parolasıdır.

Teknik direktör olarak 3 kere gittiği Galatasaray''a 4 kere gelmesi, 4 kere gitmesine rağmen 5. kere gelecek olmasının habercisidir.

Bunu unutmaz çünkü. Daha sezon başında uzun süreli bir planlama için yola çıktığı Başkan Burak Elmas''ın kendisine "hakaret gibi alkıladığı" tazminat teklifini, 15 dakikada gönderilişini, edilen sözleri kafasından sileceğini mi sandınız! Silmez, silemez.

Çok bilinen bir efsane vardır hani; Siraküza (Bugünkü Sicilya) Kralı Dionysos, kral olmanın çok rahat ve istediğini yapabilme gücü olduğunu söyleyen Demokles''i yemeğe davet eder. Demokles''i ince bir sicimle tavana bağlanmış ağır bir kılıcın altındaki sandalyeye oturtur ve yemek boyunca buram buram terlemesini sağlar. Ona iktidarın aslında ne kadar zor olduğunu göstermektir amacı.

Artık Galatasaray''da Dionysos Fatih Terim, gelecek teknik direktörlerle başkanlar da Demokles''tir.

Bundan sonra sadece yerine gelecek teknik direktörlerin değil, kulüp başkanının da alternatifi olmuştur artık. Demokles''in kılıcı gibi sallanacaktır tepelerinde... 

Bir gün dönecektir yine; teknik direktör olarak olmazsa başkan olarak. Ya da geniş yetkilerle donatılmış bir futbol direktörü göreviyle... 

 

İlgili Haberler