Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Bir serginin ardından; "Gözün Doğusu"

Sevginin en güzelini ve en yalınını çocukların gözlerinde görebilmenin ve onların penceresinden hayata bakabilmenin bir ayrıcalık olduğunu düşünmüşümdür hep. Çocukların içinde bulunduğu her projede öncelikle masumluk, duruluk ve saflık göze çarpar. Arcadium Alışveriş Merkezi’nde tesadüfen bilgilendiğim sekiz çocuğun çalışmalarından oluşan sergide aynı duyguları yaşadım. Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Balaban mezrası Balaban İlköğretim Okulu’ndan gelmiş çocukların fotoğraf sergisinde öğretmenleri ve bazı çocuklarla sohbet ettim. Sekiz küçük çocuğun bu heyecanını sizlerle paylaşmak için de sütunuma taşımaya karar verdim.
Sergi’nin vurucu önsözü ve tanıtım başlığı şöyleydi;
“Sekiz köyden sekiz farklı çocuk ve bir öğretmen”, “Biz sizi görüyoruz, siz de bizi gözün doğusundan görün” sloganıyla bir fotoğraf makinesi, dört kalem pil ve bir öğretmen maaşıyla finanse ettikleri sergilerini tüm finansal zorluklara rağmen Ankara’ya taşımışlar. İlk ismi “Balaban’ın Çocukları” olarak düşünülen sonra ise “Gözün Doğusu” olarak netleşen sergide çocukların gözünden doğuyu, yaşadıkları yerleri, köylerini, doğaya bakışlarını, hayata bakışlarını, onların objektifinden nasıl fotoğrafladıklarını görüyorsunuz. Kısa hikayeleriyse şöyle başlıyor: Balaban mezrası Balaban İlköğretim Okulu’na 8 farklı köyden gelen öğrenciler, aslen matematik öğretmenleri olan ama fotoğraf kulübü rehber öğretmenliği de yapan ve sanata sevdası gözlerinden okunan 25 yaşındaki öğretmenleri Serdar Harman’ın önderliğinde fotoğraf sanatıyla tanışmışlar. Yağlı boya, fırça kullanmadan doğayı ve insanı kendinde var olan renk, harmoni ve mimik zenginliğiyle deklanşöre basarak kendi gözlerinden resimliyorlar, fotoğraflıyorlar. 8 farklı köyden, sekiz farklı çocuk ve bir öğretmenin başarısı olan bu sergi büyük bir azimle besleniyor. Küçük Şehriban diyor ki; “Koridorlara sığmadılar” Recep ve Şehriban üstlendikleri işi başarmanın edasıyla gülüyor ve çektikleri resimleri gururla gösteriyorlar. Serdar öğretmen ise böyle bir çalışmaya öğrencilerini dahil ettiği ve onları fotoğraf sanatıyla tanıştırdığı için çok mutlu...
Kendisiyle kısa bir röportaj yapıyor ve soruyorum;
- Nereden yola çıktınız ve bu serginin amacı nedir ?
Fotoğraf Kulübü Rehber Öğretmeni olduğum için çocukları böylesi bir uğraşla tanıştırmak istedim. Makineyi onlara verdiğimde çektikleri resimler karşısında dehşete düştüm. Fotoğraflarındaki bakış açısı, derinlik ve sanatsal içerikli kareleri beni çok etkiledi. Bakınız, bu resimleri Ankara’nın 5 km. kuzeyine, güneyine, batısına da gitseniz biçimsel anlamda çekebilirsiniz, bizim amacımız, yöremizi, köyümüzü ya da ilimizi tanıtmak değil, belki önce öyle sanıldı ama asıl amacımız insan ve sanatı, çocuk ve sanatı, fotoğraf sanatını bir araya getirmekti.
- Neden öncelikle sanat ?
- Sanat bünyesinde barındırdığı tasvir, mecaz ve diğer çeşit alegori ve dışa vurum teknikleriyle kendini tanıma ve ötekinin farkına varmak gibi gerçekten paha biçilmez erdemler kazandırır. İnsanın var oluş sürecinde müthiş ruhani ve ulvi bir yere sahiptir. İşte bu yüzden çocuklar hem kendini tanısın, hem de ötekilerin farkına varsınlar, ait oldukları bütünle buluşsunlar istedim diyor ve ekliyor; “İyi insan olabilmekte gerçek sanatın ve yaratıcılığın payı büyüktür”
 Genç öğretmenin bu başarısı ve düşüncesi gerçekten takdire şayan. Çocukların en büyüğü 15 yaşında. Ben Recep ve Şehriban ile tanıştım. İstekleriyse köylerinde bir fotoğraf evinin, bir atölyenin bulunması ve bilgilenmek için daha çok kitaplarının olması. Bu konuda kendilerine nasıl destek olabileceğimi sordular. Diğer bir arzularıysa daha kaliteli bir fotoğraf makinesi ve çalışmalarını öteki çocuklara da ulaştırabilmek için kendilerini destekleyecek sanat sevdalısı destekleyicilerinin olması... Kim bilir belki bir gün Ara Güler gibi büyük ustalar bu küçük kardeşlerimizin arasından da yetişebilir. Sanat adına her çalışmayı batıdan-doğuya desteklemek lazım diye düşünüyorum. Belki kitap göndermek isteyen genç arkadaşlar olur diye adreslerini paylaşmak istiyorum. Balaban İlköğretim Okulu Gevaş - Van Sergi hakkında bilgi içinse;
www.gozundogusu.comdan (http://www.gozundogusu.com’dan) ulaşabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları