Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Bir varmış bir yokmuş derken "Masalların şifresi" çözüldü

Masallarla ilgili yazdığım şiirimi, bir masal kitabıyla buluşturmak beni çok keyiflendirdi ve sizlerle paylaşmak istedim.
Bir sohbet açtım insanüstüne
Masallar da büyür her küçük insan
Çocuk masalları, sihirli kulaklar
Peter Pan’lar hikâyeler...
Hayalleri süsler hayatını insanın
Uzaklaştırır kaygısından günün
Geçmişte yaşarsın bazen çok özeldir dünün
Bütün insan manzaralarında var bir nebze masal.
Herkes kendine bölünür; biraz “asal”
Masallar düşünce süsüdür masallar gerçek...
Hepsinde konu ulaşılmaz insan
Ah o masallar! Düşleri zenginleştiren kötülüğü eğiten sevgiyle.
Cadıları semboldür iyinin kıymeti artsın diye...
İşte bu sembollerle anlatımın sınırsız gücünü herkesin kendi hayal sınırlarındaki, yaratıcılığını İsmail Gezgin “masalların şifresi” adlı eserinde inceliyor, irdeliyor. Özellikle halkın ortak yaratısı olan masallarla, kuşaktan kuşağa yayılan ve toplumun düş gücünü alegorik bir anlatımla besleyen mitoslar arasındaki gözleri açığa çıkarma işini ustaca üstleniyor. İsmail Gezgin hepimizin çocukluğuna biçim veren ve mutlaka en çok etkisinde kaldığımız birini, birçoklarını masalların içindeki kendine özgü imgesel bir anlatım ve sade bir dilde okuyucusuna ulaştırıyor. Okurken hem öğreniyor, hem eğleniyor, hem de masalları ve mitosları başka bir dünyadan görüyorsunuz.
Örnek: İyilik ve saflığın sembolü “kırmızı başlıklı kız” koruma içgüdünüzü, güzellik ve masumiyetin sembolü “Pamuk Prenses” savunma içgüdünüzü “Pinokyo” baba ve oğul arasındaki güçlü bağı öylesi özel anlatıyor ki; periler, cinler, ejderhalar, devler v.b. öncelikle masalların içindeki gizli sembollerin gerekçelerini inceliyor. Özellikle masal dünyası bölümünde masalların evrenselliğini çocukların hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştirmekteki gerekliliğini öne çıkarıyor. Tabii rüya ve mitoslarda buna dâhil. Hatta yazar hayali kahramanlardan yol alıp, tanrı, tanrıça kavramlarıyla tanışır. Yani masallar, mitoslar şeklinde bir yolculuğa uzanır. Hangi yaşta olursanız olun okuyucuda böylesi bir atmosferin içine çekiyor İsmail Gezgin. Örneğin peri kızları, cinsiyetsiz meleklerle yer değiştiriyor. Herkesin hayalinde farklı şekillenen cennet ve cehennem kavramları ütopik ülkelerin yerine geçiyor. Kitapta masalın tartımı da farklı erkek ve kız çocuklara göre şekil bulan ya da öğreten, eğiten masallar var. Çocukları eğitmesi bakımından da masallar çok önemli bir nevi hikâyeli eğitim şekli. Sürüden ayrılan kuzuyu kapan kurt hikâyeleri gibi büyük sözü dinlemeyen ya da evini terk eden Pinokyo’nun başına gelenlerde çocuklar için eğitici ve ders verici nitelikte.

Kurt, kuzu, orman, kukla, tilki gibi sembollerse masalların en önemli dekorları hem görselliğe hitap ediyor, hem de hayal gücünüzü besliyor. Dünya masallarında ise her ülke kendi sembollerini öne çıkarıyor. Hepsindeki ortak nokta ise düş dünyasını süslemek ve kendinizi de dâhil edeceğiniz öyküler yaratmak. Kitabın son bölümünde ise; Hz.Âdemle Hz. Havva’nın hikâyesi cennet ve cehennem kavramları, masalsı bir lezzet içerisinde tanrılar mitosu ile buluşturuyor. Özellikle, tanrıda var olan yaratıcı gücün, insandaki cüzi tezahürü ancak cinsel birleşmeyle yaratıcı güce dönüşüyor ki bunun ardında verilmek istenen; örtünmeyi sembolize edişle birlikte nefis ve utanma duygusuyla ilgili... Dili son derece yalın anlatımı güçlü işte masallar budur dedirten türde ustaca ele alınmış bir çalışma. İsmail Gezgin’in sel yayıncılıktan çıkan kitabı “masalların şifresi” sembollerin ve sembollerde saklı ifade dilinin güçlü anlatımla buluşup sizleri masal ve mitosların büyülü atmosferine taşıyor. Sevgili okuyucularım. Çocuklar kadar bence büyükler içinde kütüphanenizde bulunması gereken bir kitap olmuş keyifle okuyacağınızı düşünüyorum... 

Yazarın Diğer Yazıları