Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Bir yudum su

Hayatta kalma mücadelemizde su kadar önemli başka bir şey yoktur. Çünkü vücudumuzun yüzde 70’i sudur. Bir insan düzenli ve minimum miktarda su almaz ise, verimli olmasını bekleyemezsiniz. Yorgunluk, halsizlik, algı zorluğu olmak üzere vücut fonksiyonlarında bozulmalar başlar.
Özellikle de susuz kaldığımızda suyun ne kadar önemli olduğunu idrak ederiz. Kana kana içilen bir yudum su, tüm canlılar için hayat demektir. Su her şey için lazım. Toprak için, kayaçların fiziksel parçalanma ve kimyasal ayrışması için, bitkiler için, fotosentez için su gereklidir. Topraktaki besin maddelerinin bitki kökleriyle alınması ve yaprağa taşınmasını sağlar. Suyun devamlılığı için, temiz, içilebilir su kaynaklarının oluşumu çok önemlidir. Biyo çeşitlilik için, türler için yaşam ortamı oluşturur. Tür çeşitliliğinin devamını sağlar. Hayvanlar için içilebilir su kaynaklarının devamını, suda yaşayan canlılar için ise sağlıklı yaşam ortamının oluşmasını sağlar.
Eko sistem ve madde döngüsü, eko sistemlerin varlığını sürdürebilmesini, oksijen döngüsü, karbon döngüsü, azot döngüsünün devamını sağlar. Su döngüsü olmazsa dünya eko sistemi ve diğer eko sistemlerin varlığından da söz edemeyiz. Kısacası susuzluk günümüzün en önemli ve öncelikli olarak çözülmesi gereken sorunlarından birisidir. Özellikle de biz insanların bilinçsizliğinden ötürü hatta zaman zaman duyarsızlığımızdan su kaynakları yavaş yavaş kuruyor ve yok oluyor. Ekolojik denge bozuluyor, hayvanlar, bitkiler, tüm canlılar ölüyor.
Elektronik postama gelen maillerim arasında HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu Yaşam Grubu- www.haytap.org) üyesi, değerli okuyucum sayın Burçak Bike, özel ricası olan bu konuyu köşemde dile getirmemi istemiş. Bike, “Özellikle şu sıcak yaz günlerinde hayvanları susuz bırakmayalım. Hayatlarını sürdürmek için su bulmak zorundalar, onların dili de yok dertlerini anlatacak. Bizden başka kimsesi de yok”  diyor. Böylesi hassas bir konuda değerli okuruma teşekkür ediyor ve duyarlılığını paylaşıyorum.
Çaresiz hayvanlarımız kendilerine bir yuva, sevecek ve koruyacak sıcak bir kucak ya da barınak bulurlarsa ne mutlu onlara. Tabii hepsi bu kadar şanslı değil. Kimileri sokakta, kimileri tel kafesler arkasında ölüyorlar. Unutmayalım ki, hayvanların yaşamasına yardımcı olmak da doğayı ve ekolojik dengeyi korumanın en önemli şartlarından biri. Evrende biz insanlar gibi hayvanların da yaşam hakkı var. Uygun noktalara, kapı önleri, ya da parklar, sokak köşeleri vb. gibi yerlere su kapları koyarak onların da kana kana yudumlanmasını sağlayabilirsiniz. Belki dilleriyle değil ama kocaman gözleriyle iletişim kurduğumuzda sizlere nasıl da sevgiyle baktıklarını ve teşekkür ettiklerini göreceksiniz...
Unutmayalım,  “Bir yudum su hayat kurtarır”...

Yazarın Diğer Yazıları