BM Güvenlik Konseyi havanda su dövdü!

BM Güvenlik Konseyi havanda su dövdü!
Gazze’deki gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanan BM Güvenlik Konseyi’nden yine herhangi bir karar çıkmadı.

BM Güvenlik Konseyi, İsrail’in Gazze’ye başlattığı kara saldırısı üzerine Ürdün’ün talebiyle toplandı. Toplantıda, İsrail’in saldırılarının durdurulmasını amaçlayan herhangi bir karar tasarısı ya da bildiri gündeme gelmedi. ABD ve Avustralya başta olmak üzere bir çok ülkenin temsilcisi konuşmasına “Hamas’ın roket saldırılarının kabul edilemez olduğu ve bu saldırılar karşısında İsrail’in kendisini savunmasının meşru olduğu” ifadesiyle başladı. Bu ifadenin ardından, aralarında ton farkı olmakla birlikte konuşmacılar, bölgede gerginliğin düşürülmesi, sivillerin korunması, insani yardım girişine izin verilmesi ve taraflar arasında ateşkes sağlanması gereğine vurgu yaptı. Toplantı talebini yapan Ürdün’ün temsilcisi ise İsrail’i açıktan kınayan tek BMGK üyesi oldu. 

Savaş suçu 
Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise BMGK’da gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, son İsrail saldırılarında çok sayıda çocuğun da içinde olduğu 40’tan fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Ateşkes çağrısı
AB, İsrail’e yönelik roket atışları ve İsrail’in Gazze’deki kara saldırısı nedeniyle çok endişeli olduklarını belirtti. AB, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu ancak bunu yaparken orantılı hareket etmesi ve her zaman sivilleri koruması gerektiğini belirtti.