‘BM kararı Türkmenleri tatmin etmekten uzak'

‘BM kararı Türkmenleri tatmin etmekten uzak'
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, geçtiğimiz hafta sonu Birleşmiş Milletlerde üzerinde anlaşmaya varılan Suriye tasarısından tatmin olamadıklarını söyledi

Tasarının Rusya’nın istekleri doğrultusunda şekillendiğini vurgulayan Abdurrahman Mustafa, “BM’de alınan karara göre Ocak’ın ilk haftasında görüşmeler başlayacak. Hiçbir şey net değil, Esad’ın gitmesi bile net değil. 18 ay sonunda seçimler var” dedi. Suriye’de tüm tarafların siyasi çözüm istediğini belirten Abdurrahman Mustafa, şunları kaydetti: “Riyad’da da muhalefetin aldığı kararları sulandırma durumu var. Çok da somut adımlar yok. Esad’ın durumu belirsiz. Rusya oradayken ateşkes nasıl olacak? Herkesi terör örgütü görüyor, bombalamaya devam ediyor. Geçiş hükümeti nasıl olacak, tam yetkili mi olacak, mevcut durumda rejim ile ortak hükümet kurma anlaşılıyor. Durum bizim açımızdan çok da iyi değil. Bu nedenle Birleşmiş Milletlerde alınan karar bizleri tatmin etmekten çok uzak. Son 1 ay çok zor geçecek.” PYD’nin halen Cerablus’un batısına geçerek kantonları birleştirme hedefinden vazgeçemediğini anlatan Abdurrahman Mustafa, Suriye Türkmen birlikleri ve Sultan Murat Tugaylarının bu harekat tarzına göre önlem aldıklarını dile getirdi. Fırat nehrinin batısının Türkiye’nin kırmızı çizgisi olduğunun altını çizen Mustafa, “Fırat’ın batısına geçmek isterlerse mücadele ederiz. Azez’in doğusunda şu anda IŞİD ile mücadelemiz sürüyor. Şu ana kadar 5 köy aldık. Bu açıdan iyi bir durum var. Ancak Rusya her an, her şeyi yapabilir” diye konuştu.

Bombardıman

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Rusya’nın bu süreçte her yapıyı muhalif ilan ederek bombaladığına dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: “Türkmen dağında etnik temizlik sürüyor. Halep bölgesini vuruyor. Özgür Suriye Ordusu ve muhalif grupları vuruyor. Siyasi çözüm ile birlikte Rusya kendi doğrultusunda yönetmeye çalışıyor. Silahlı gücüyle girdikten sonra siyasi çözümü yönlendirmeye çalışıyor. Durum çok da iyi gözükmüyor.”