"BM, Rumların ayak oyununa dur demeli"

"BM, Rumların ayak oyununa dur demeli"
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersin Tatar, KKTC'nin ve Türkiye'nin "Crans Montana'daki görüşmeler sürecin finali" vurgusu için, "Bu tutumu yerinde buluyor, destekliyoruz" dedi.

Bilun Çelik / Yeniçağ

Tatar, Birleşmiş Milletleri (BM) "Rum tarafının oyalama ve ayak oyunlarına dur diyememekle" suçlayarak, "BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Nikos Anastasiadis'in özel kalem müdürü değildir ve olmamalıdır" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçen cuma günü yaptığı,  "Bu son konferanstır ve bir anlaşmaya ulaşmamız gerekiyor. Hala çözüme ulaşılamamış konularda anlaşmaya varmamız gerekiyor" açıklamasını hatırlatan Ersin Tatar, "Kıbrıs Türk halkı, Birleşmiş Milletler'in bu tavrından usandı" diye konuştu. Tatar,  "İsviçre'de ya bir anlaşmaya varılacak ya da herkes kendi yoluna gidecek. Türk halkı da bunu istiyor. Türkiye'nin etkin ve fiili garantisini sulandıran hiçbir çözüm modeli halk tarafından onaylanmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Crans Montana'daki açıklaması Kıbrıslı Türklerin yüreklerine su serpti" dedi.

Bu arada Bugünkü görüşmeler öncesi Rum basını umutlu gözükmezken BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsviçre'nin Crans Montana kasabasında gerçekleştirilen Kıbrıs sorununun çözümü zirvesine katılmasıne geniş yer verdi. Politis gazetesi, "Antonio Suları Hareketlendirdi / Kıbrıs İçin Dün Akşam Büyük Bir Geceydi / Antonio Masayı Kurdu" başlığıyla verdiği haberde oturumunda gerginlikler yaşandığını ancak ertesi gün Guterres'in başarılı bir müdahaleyle çıkmazın aşılmasını sağladığını iddia etti. Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, "Türk tarafının, Kıbrıs Rum tarafını ilgilendiren temel unsurlarda hareket etmesi (taviz vermesi) durumunda ilerleme olabileceği" ifadesine yer verdi.

Fileleftheros gazetesi de önümüzdeki 24 saatin kritik olduğunu iddia etti. Guterres'in taraflara 3 öneri sunduğunu iddia eden gazete şöyle dedi: "Guterres'in ilk önerisi teknik komite kurulması. İkinci öneri askerlerin geri çekilmesi, üçüncüsü ise normal bir devlet yaratılması konularında."

İlgili Haberler