BM yardım konvoylarını durdurma kararı aldı

BM yardım konvoylarını durdurma kararı aldı
Birleşmiş Milletler (BM) dün akşam Suriye'nin Halep kentinde 31 kamyondan oluşan insani yardım konvoyunun hava saldırısıyla vurulmasının ardından bu ülkedeki tüm konvoylarını durdurdu.

Suriye’nin Halep kenti yakınında BM ve Suriye Kızılay örgütünün oluşturduğu bir yardım konvoyuna kimliği bilinemeyen uçaklarla dün yapılan hava saldırısında 12 kişi öldüğü tahmin ediliyor.

BM insani yardım sözcüsü Jens Laerke, daha önce Suriye hükümetinden ülkede abluka altındaki tüm alanlara insani yardım ulaştırılması için izin alındığına dikkat çekerek, “Önlem olarak Suriye’deki diğer konvoy hareketleri güvenlik durumu gözden geçirilene kadar askıya alındı” dedi.  

ABD’Lİ YETKİLİ: RUSYA VE SURİYE SUÇLU

AFP haber ajansının üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı habere göre Washington, saldırının sadece Rusya ya da Suriye rejimi tarafından düzenlenmiş olabileceği görüşünde. AFP’ye konuşan yetkili, konvoya yönelik saldırının Suriye’ye barış getirme çabalarına ağır bir darbe olduğunu belirterek, “Rusya kendisi bu tür eylemlere girişmeme, ama aynı zamanda Suriye rejimini de engelleme yükümlülüğü altındadır” dedi.

ABD’DEN KINAMA

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby yaptığı yazılı açıklamada, saldırının, ‘ateşkesin korkunç bir şekilde ihlali’ anlamına geldiğini bildirdi. John Kirby ayrıca ABD’nin, Rusya ile gelecekte ne düzeyde işbirliği yapacağı ile ilgili olarak yeni bir değerlendirme yapacağını kaydetti.

Yardım konvoyunun güzergahının Suriye rejmi ve Rusya tarafından bilindiğini vurgulayan Kirby, Suriye halkının imdadına yetişen yardım görevlilerinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Saldırının kimin tarafından düzenlendiği bilinmiyor. Şam yönetiminden henüz olayla ilgili bir açıklama yapılmadı.