BM’de Esad pazarlığı

BM’de Esad pazarlığı
ABD ve Rusya bastırınca Erdoğan, baştan beri karşı çıktığı “Esad’lı geçiş dönemi” formülüne boyun eğdi. Türkiye ve 5 ülke Suriye için toplanacak

Rusya açıkladı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, ülkesi ve Türkiye, İran, ABD, Suudi Arabistan ve Mısır’ın oluşturduğu bir temas grubunun Suriye gündemiyle ekim ayında toplanabileceğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Lavrov da, “Rusya, İran ve Suriye, IŞİD’le ilgili bilgi paylaşımına hazır” dedi.

Dengeler değişince

Rusya’nın Suriye’de asker ve son sistem silahlarla alana inmesi, Kuzey Suriye’de “Kürt Koridoru” peşinde koşan ABD’nin bundan tedirgin olması, Rusya lideri Putin’in New York’taki BM zirvesindeki kararlı tutumu, Avrupa’nın gözünü korkutan mülteci krizi, Esad’lı çözümü önemli seçenek yaptı.

Hep karşıydı ama...

Suriye’deki iç savaşta Beşşar Esad karşıtı tutum izleyen Tayyip Erdoğan, ABD, Rusya, Çin, İran ve Avrupalı liderlerin bu konudaki baskısına dayanamadı. Erdoğan, bayramda yaptığı açıklamada Suriye’de siyasi çözüm için Esad’ın, oluşturulacak geçici hükümette rol alabileceğini belirtmişti.

 

BM’de Esad pazarlığı

ABD ve Rusya liderlerinin Suriye ve yönetimi konusundaki fikir ayrılığını giderme çabaları Birleşmiş Milletler’in 70’inci dönem Genel Kurul’daki diğer konuları gölgede bıraktı.

Birleşmiş Milletler (BM)’in 70’inci dönem Genel Kurul’undaki görüşmelerin ana temasını Suriye konusu ve Esat düğümünün nasıl çözüleceği sorusunu gündeme getirdi. Görüşmeler için New York’ta bulunan  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, CBS ve PBS televizyon kanallarında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a sahip çıkarken, BM Genel Kurulu’nda konuşan ABD Başkanı Barack Obama da, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için “üzerlerine varil bombaları atarak masum çocukları katleden bir tiran” ifadesini kullandı. Açış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise, “Özellikle beş ülke Suriye konusunda anahtar konumda. Bunlar Rusya, ABD, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye. Taraflardan biri uzlaşmaya yanaşmadığı müddetçe sahada değişiklik beklemek faydasız” diye konuştu. Genel Sekreter Ban, “Lübnan, Ürdün ve Türkiye milyonlarca Suriyeli ve Iraklıyı cömertçe misafir ediyor” dedi. Birçok bölgede insanların şimdiye kadar görülmemiş şekilde göç etmekte olduğunu kaydetti. 

Kontrolden çıktı

Ban, “Ayrımcılığa karşı çıkmalıyız. 21. yüzyılda duvarlar ve çitler inşa etmemeliyiz” diye konuştu. Genel Sekreter, konuşmasında Suriye krizine de önemli yer ayırarak, Suriyelilerin baskı, aşırlıkçılık, yıkım ve korku nedeniyle ülkelerini terk ettiklerini söyledi. Soruna diplomatik çözüm bulunamamasını da eleştiren Ban, “BM Güvenlik Konseyi ve diğerlerinin 4 yıllık diplomatik tıkanıklığı Suriye krizinin kontrolden çıkmasına izin verdi. Çatışmayı sonlandırmak öncelikle Suriye’de savaşan tarafların sorumluluğunda. Ülkelerini harabeye çevirenler kendileri. Ancak çözüm için sadece Suriye’deki taraflara bakmak yeterli değil. Savaş bölgesel güç ve rekabetle de ilişkili. Ülkeye akan para ve silahlar ateşi körüklüyor” dedi.

ABD’den sert çıkış

ABD Başkanı Obama da konuşmasında, Esad’a destek veren Rusya Devlet Başkanı Putin’i de isim vermeden eleştirdi. ABD Başkanı, “alternatifi daha kötü” demenin bir çözüm olmadığını söyledi. Obama buna karşın, ABD’nin Suriye konusunda, Rusya ve İran dahil tüm ülkelerle çalışmaya hazır olduğunu belirtti. ABD Başkanı Obama, İran’la varılan nükleer anlaşmanın ise uluslararası sistemin gücünü ortaya koyduğunu söyledi.

Rusya’dan açıklama

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov da, ülkesi ve Türkiye, İran, ABD, Suudi Arabistan ve Mısır’ın oluşturduğu bir temas grubunun Suriye’gündemiyile ekim ayında toplanabileceğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Lavrov da, “Rusya, İran ve Suriye, IŞİD’le ilgili bilgi paylaşımına hazır” dedi.