BM'den Doğu Guta'da kimyasal silah açıklaması

BM'den Doğu Guta'da kimyasal silah açıklaması
Birleşmiş Milletler, Suriye hükümetinin geçen yıl temmuz ve kasımda Doğu Guta'da kimyasal silah kullandığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Suriye'de kimyasal silah kullanımından sivillerin hedef alınmasına kadar pek çok savaş suçu iddiasını araştırdı ve bulguları rapor haline getirdi. Birleşmiş Milletlere göre, Suriye hükümeti Doğu Guta'da geçtiğimiz temmuz ve kasım aylarında hukuksuz şekilde kimyasal saldırı düzenledi.15 Ocak'a kadar 6 aylık dönemi kapsayan BM raporunda, Suriye'de farklı aktörlerden gelen başka ihlaller de yer aldı.

Esad rejimi, Birleşmiş Milletler heyetinnin girişine izin vermediği için kimi Suriye içinde kimi de Suriye dışında bulunan, 500 görgü tanığı ve mağdurla mülakatlar gizli şekilde yapıldı. Onların ifadelerine dayanarak elde edilen bulgular raporlaştırıldı. 15 Ocak'a kadar 6 aylık dönemi kapsayan BM raporunda, Suriye'de farklı aktörlerden gelen başka ihlaller de yer aldı.

Onlardan biri, Rusya'nın kasım ayında Halep'in Atareb bölgesinde bir pazar yerine düzenlediği ve 84 kişinin öldüğü saldırıydı.

Saldırının, Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde oluşturulan çatışmayı azaltma bölgeleri içinde olduğuna atıf yapıldı. Rusya'nın kasten pazar yerini hedef aldığına dair delilin olmadığı ancak yine de bu saldırının savaş suçu olarak değerlendirilebileceği tespiti yer aldı.

Raporda Amerika'nın liderliğindeki koalisyonun 2017 martında, DEAŞ'tan kurtarılan Rakka'da bir okul yakınlarına düzenlediği 3 saldırıda Pentagon'un açıkladığının 5 katı can kaybı olduğu belirtildi. BM, bu olaya ilişkin, "o alanda DEAŞ militanlarının olduğuna dair bir bulguya rastlamadık" dedi. Amerika o saldırı özelinde, okul binasında 30 DEAŞ teröristinin olduğu bilgisini paylaşmıştı..

Raporda, mağdurlara adaletin yerini bulması için yardımcı olunmas ve adaletin de savaşa son verecek her çözümün de merkezi bir unsuru olması gerektiğina vurgu yapıldı. İnsan hakkı ihlali işleyenler için herhangi bir af imkanı olmaması gerektiğinin de altı çizildi.

İlgili Haberler