BM'den korkutan 'su' raporu: Listede İstanbul'da var

BM'den korkutan 'su' raporu: Listede İstanbul'da var
Birleşmiş Milletler'in "su stresi" olarak tanımladığı rapora göre aralarında Türkiye'nin de bulunduğu içme suyu tükenme riskiyle karşı karşıya olan şehirler açıklandı.

Güney Afrika'nın Cape Town kenti, modern çağda içme suyu tükenen ilk büyük kent oldu. BBC Türkçe'nin haberine göre;Dünya yüzeyinin yüzde 70'i suyla kaplı olmasına rağmen, dünya su rezervinin sadece yüzde 3'ü tatlı su.

BBC Türkçe'nin haberine göre; dünyada bir milyarı aşkın kişi temiz içme suyuna ulaşamıyor ve 2,7 milyar kişi yılın en az bir ayında su sıkıntısı çekiyor.

2014'te dünyanın en büyük 500 kentinde yapılan araştırmada, bu kentlerin dörtte birinin Birleşmiş Milletler'in "su stresi" diye tanımladığı durumla karşı karşıya. Su stresi yıllık içme suyunun kişi başına 1.700 metreküpün altına düştüğü durumda kullanılan bir isim.

Birleşmiş Milletler'in onayladığı uzman araştırmalarına göre dünyada su talebi 2030 itibariyle arzın yüzde 40'ının üzerine çıkacak. Bunda iklim değişimi, insanların faaliyetleri ve nüfus artışının rol oynadığı vurgulanıyor.

Bütün kıtalarda, aralarında İstanbul'un da bulunduğu büyük şehirler su kıtlığıyla karşı karşıya ve bir çözüm bulmak için zamana karşı yarışıyor. 

İSTANBUL'DA LİSTEDE

Resmi verilerine göre, ülke kişi başına düşen içme suyu miktarının 1.700 metreküpün altına indiği 2016'dan bu yana teknik olarak su stresi yaşıyor. Yerel uzmanlar durumun 2030 itibarıyla kötüleşip, su kıtlığı yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul gibi yoğun nüfuslu kentler, yaz aylarında su sıkıntısı yaşamaya başladı. Şehrin su rezervleri 2014'ün başlarında kapasitenin yüzde 30'unun altına düştü.

Riskli diğer şehirler şöyle:

Brezilya - Sao Paulo

Bangalore - Bangalore

Çin - Pekin

Mısır - Kahire

Endonezya - Cakarta

Rusya - Moskova

İngiltere - Londra

Japonya - Tokyo

ABD - Miami