BM'den, Türkiye'deki Suriyeli nüfusunu arttıracak istek

BM'den, Türkiye'deki Suriyeli nüfusunu arttıracak istek
Birleşmiş Milletler Suriye danışmanı Jan Egeland, 'İdlib'de olası bir çatışma durumunda Türkiye'den sınır kapılarını açmalarını isteyeceklerini' söyledi.

Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesinin üçte ikisinden fazlasını kontrol altına almış, sonraki hedef olarak İdlib'i işaret etmişti.

Esad'ın bu sözlerinin ardından BM'den ülkemizi ilgilendiren bir açıklama geldi.  

Sputnik Türkiye'nin haberine göre, BM'nin Suriye'de İnsani Yardımlara Erişim Görev Gücü'nü yöneten Egeland, Astana sürecinde çatışmasızlık bölgeleri arasına alınan İdlib'le ilgili Rusya, İran ve Türkiye ile görüştüklerini belirtti.

Egeland, bugünkü insani yardım toplantısında Rusya, İran ve Türkiye'nin temsilcilerinin İdlib savaşından kaçınılması için ellerinden geleni yapma sözü verdiklerini duyurdu.

BM yetkilisi, İdlib savaşı çıkması durumunda Türkiye'den sınırlarını açmasını ve kaçan sivilleri kabul etmesini talep edeceklerini açıkladı.

Suriye'deki potansiyel yeni savaş alanında 4 milyonu aşkın sivil bulunduğundan söz eden Egeland, bölgenin kan gölüne dönmesinden kaçınılması için diplomatlarla askeri yetkililerin bir anlaşmaya varmasını umduğunu söyledi.

Her halükarda BM'nin İdlib muharebesi için hazırlık yaptığını aktararak Türkiye'den ihtiyaç doğarsa kaçan sivilleri alması için sınırlarını açmasını isteyeceklerini belirtti.

İlgili Haberler