Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Bodrum'da 'Ortakent' Konseri

Ortakent Bodrum yarımadası ortasında yemyeşil bir yerleşim yeri. Turizme katkılarının yanı sıra Bodrum mandalini ile de meşhur.
Ortakent - Yahşi Belediye Başkanı MHP’li Mehmet Onur Şahbaz ise çok senelerden beri Ortakent’te yaşıyor ve gece gündüz demeden Ortakent’in gelişimi için çalışıyor. Aslında M. Onur Şahbaz sadece belediyenin ve Ortakent’in sorunları ile ilgili bir başkan değil, Ortakent’in kültür- sanat etkenliklerine de önem veren bütün Ortakent’lilerin sevgisini kazanmış fahri bir sanat elçisi.

Kendisi gibi Bodrum Turgutreis’li hemşehrisi sanatçı Numan Pekdemir ile birlikte Bodrum Ortakent’te sanat adına çok güzel projelere imza atmışlar. Bodrum Oda Orkestrası bunlardan en önemlisi.
Orkestranın kurulma fikri ise 2007’li yıllara dayanıyor. Turgutreis’li ve ünlü denizci Kaptan-ı Derya Turgut Reis’in torunlarından olan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası sanatçısı Numan Pekdemir tarafından Bodrum belediyesine proje sunulur. Belediye meclis kararı alır ve Numan Pekdemir Kültür Bakanlığı onayı ile orkestranın kuruluş çalışmaları için Bodrum belediyesinde geçici olarak görevlendirilir.


Kısa dönem içinde Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya’dan sanatçıların katılımlarıyla yapılan konserlerde orkestrayı; Gürer Aykal, Naci Özgüç, İbrahim Yazıcı, Antonio Pirolli, Erol Erdinç gibi şefler yönetir, solist olarak; Suna Kan, İdil Biret, Şefika Kutluer, Aytül Büyüksaraç, Gökhan Koç, İnna Akulinina, Mario Hossen, Jülide Gündüz, Ozan Akkol, Ersun Kocaoğlu, Özgecan Günöz ve aynı zamanda Bodrum Oda Orkestrasının Başkemancısı olan Sema Korkut gibi sanatçılara da eşlik edilir.


Başta da söylediğimiz gibi Numan Pekdemir’in öncülüğünde İzmir Devlet Senfoni orkestrasının bazı sanatçıları tarafından kurulan orkestranın kısa hikâyesi böyle. Fakat orkestra o tarihten bu yana çok yol almış, şimdiye kadar yirmiye yakın konser vermiş, uluslararası Ayvalık, Didim ve Side festivallerine katılmışlar. Birçok başarıya imza atan orkestranın çalışmalarına genelde yerel yönetimler ve sponsorlar kanalıyla destek verilmiş.


Orkestranın sanat koordinatörü Pekdemir söyleminde, “Bilindiği gibi günümüzde şehirler, kültür yatırımlarıyla kazanımlar sağlamakta daha ön plana çıkmakta ve kent olduklarını kanıtlamaktadırlar. Bu bakımdan kentler kültür kurumları ile var olurlar ve yaşarlar. Bodrum Oda Orkestrasının diğer bir amaç ve hedefi de Bodrum’a gelecekte kurulacak senfoni orkestrasının temelini oluşturmaktır” dedi.

 


Orkestra’dan Nar-Dugan
etkinlikleri kapsamında yeni yıl konseri
Ortakent Yahşi Belediyesi’nin Bodrum Oda Orkestrasıyla bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceği yeni yıl konseri 24 Aralık’ta “güneşin yeniden doğuşu” olarak algılanan ve kutlanan eski Türk geleneklerinden Nar-Dugan bayramı şenlikleri çerçevesinde verilecek. Nar-Dugan yani “gündönümü” bugün de Kuzey Türklerinde kutlanmaktadır.
Marmara Koleji Halikarnassos Kültür Merkezindeki etkinliğe 30 kişilik ekiple katılacak olan Bodrum Oda Orkestrasını İzmirli kadın orkestra şefi Özge Gülbey Usta yönetecek. Numan Pekdemir’in sanat koordinatörlüğündeki organizasyona Aytül Büyüksaraç, Fahri Önoğlu, Tevfik Rodos ve Aşkın Usta eşlik edecek. Ayrıca başkemancı Selma Korkut da sahne alacak. “Türkülerimizden Aryalara Bir Demet” adlı konserde Rossini’nin “Sevil Berberi” operası uvertüründen anonim bir türkü olan “Ah Bir Ataş Ver”e, “Sarı Gelin”den “İki Keklik”, “O sole mio”dan “Carmen” operasının müziklerine kadar sevilen parçalar seslendirilecek. Yeniçağ Gazetesi Kültür Sanat köşem adına benim de takip edeceğim konser bütün halka açık olarak izlenebilecek.

Yazarın Diğer Yazıları