Bölgesel Türkmeneli Yönetimi ve sorunlar (2)

Bölgesel Türkmeneli  Yönetimi ve sorunlar (2)
​Geçen haftaki yazımda sözü edilen Türkmeneli Araştırma ve Düşünce Merkezi'nde yapılan toplantıda Kerkük bölgesinin nereye, nasıl ve hangi yöntemle bağlanması konusundaki görüşlerden kısaca bahsetmek istiyorum

Avrupa Türkmenleri Birliği Başkanı Sündüs Abbas, bu fikrin zamanlama bakımından kasıtlı olduğu, hiçbir kişinin Türkmenlerin geleceğiyle ilgili bu ve benzeri projeler hakkında tek başına fikir yürütmesinin uygun olmayacağı ve bunun ancak geniş bir ittifakla alınacak kararlarla mümkün olabileceğini belirtti.

Afkar Hura editörü Araştırmacı Yazar Amir Karanaz; Türkmenlerin, Türkmen meselesini ilgilendirmeyen tali meselelerle değil ana konular üzerinde durmalarının gerektiğini,  Türkmenlerin davamıza zarar verenlerin planları üzerinde durmalarının yerine öncelikle kendi içyapımızı yeniden yapılandırarak ciddi reformlarla ıslah etmememiz gerektiğini ifade etmiştir.

İsveç Türkmen Birliği Başkanı, Süham Arslan; sorunlarımızın aşılması için tek çözümün Türkmenlerin fikir birliği içinde olarak en yakın zamanda kurultay kararıyla Türkmen Meclisinin kurulmasını talep etti.

Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Onursal Başkanı Dr. Nefi Demirci; Kerkük'le ilgili bizim kabul edemeyeceğimiz projelere şiddetle karşı çıkarak, "Bu ve benzer projelerin amacı Türkmen toplumunun parçalanmasıdır. Türkmenlerin mutlaka milli meclisiyle tüm meselelerini yeniden ele almalıdırlar" dedi.

Türkmeneli Kadınlar Derneği Başkanı Dr. Fevziye Hasasu: "Kerkük Bölge Projesinin bazı Türkmen politikacıları tarafından ortaya atılmasının, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in Amerika ziyaretinde Kerkük'ün Kürdistan'a ilhak zamanı gelmiştir açıklamasından hemen sonra gerçekleşmesi manidardır. Bütün Türkmen parti ve teşkilatlarının tek bir çözüm arkasında durmalıdırlar"

Türkmeneli Araştırma ve Düşünce Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Bahattin Türkmen: "Toplumun yüksek menfaatini ve geleceğini ilgilendiren kararların mutlaka seçilmiş heyet veya meclis gibi kurumlar tarafından alınması gerekmektedir. Böylece öncelikle bölgede cereyan eden gelişmelerle ilgili alınması gereken kararlar gözden geçirilmelidir. Kerkük tezi Türkmeneli Bölgesinin coğrafi yönden bölünmesi hedefini taşımakta, Kerkük parçanın parçası değil mutlaka tümün bir parçası konumuna gelmelidir. Türkmeneli Bölgesel Yönetiminin kurulmasından yanayız."

Türkmen mücadeleci ve aktivist Yaşar İmamoğlu: "Irakta belirsizlikler devam ederken Bağdat merkezli bir idarenin kurulacağı, Kürdistan sınırının genişletileceği, Türkmeneli haritasının parçalanacağından bahsedilmektedir.  Bilhassa 1995 ve sonrasında Türkmen siyasi stratejisinde kısıtlı yapılanmalar Türkiye'nin 2003'den sonra bölgeye yönelik siyasetinde eksen değişikliği yaşanmıştır. Bölgedeki mevcut durumun iyi okunarak ona göre hareket edilmesi gerekmektedir. Kerkük'ün Bağdat'a bağlanması, Erbil'de ortak azalı Türkmen-Kürdistan Federasyonu, eğer Türkiye bölgede gücünü hissettirecek ise eski Musul Vilayeti projesini gündeme getirilebilir."

Avrupa Türkmen Birliği Genel Sekreteri Dr. Muhammed Fahri ise; yalnız Kerkük'ün Kürt bölgesine bağlanması fikrinin büyük bir hata olacağını bu durumun ancak Türkmeneli Özerk Bölgesi çözümü ile mümkün olacağını beyan etti.

Türkmeneli Araştırma ve Düşünce Merkezi üyesi Yılmaz Hasasu'ya göre; Türkmen meselesinin çözümü, bütün Türkmen gruplarının (Şii, Sünni, Laik) kabul edebileceği bir çözüm olmalı, Türkiye ve İran'ın Irak politikaları birbiriyle çelişmemelidir. Çözüm bütün Türkmenleri kapsamalı (Kerkük, Tuz ve Telafer) ve Türkiye ile BM garantörlüğünde olmalıdır.

Toplantı sonunda tarafımca; Irak Türkmenlerinin zor bir dönemeçten geçtiğini belirterek, önerilecek çözümlerde gerçekçi olmak gerektiğini, Türkmenlerin bu zayıf durumlarında her hangi bir çözümü iki Kürt partisine dayatacak durumda olmadıkları ifade edilmiştir. Türkmen lider ve siyasetçilerin uluslararası girişimlerinin bütün Türkmen tarafların görüş ve desteğinden uzak olduğunu, Uluslararası ve Türkiye'nin garantisiyle otoritenin eşit paylaşılacağı Irak Anayasası'nın 23. Maddesi'nin uygulanmasının etkinleştirilmesi ve bölgesel Türkmen yönetiminin kurulmasının gerektiği önerilmiştir.