İsmail Koncuk: “Denetim mekanizması ciddi darbe aldı”

İsmail Koncuk: “Denetim mekanizması ciddi darbe aldı”
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Maarif Müfettişliğin kaldırılması ile Milli Eğitim Bakanlığı'nda denetimlerin sorunlu hale geldiğini dile getirdi.

“Denetim mekanizması ciddi darbe aldı”

YENİÇAĞ/ HALİL YATAR

Yapılan düzenlemeyle Maarif Müfettişliğinin kaldırıldığını, Maarif Müfettişliği yerine bakanlık müfettişliği uygulamasının başlatıldığını anımsatan Koncuk, “Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatı'na bağlı yaklaşık 500 müfettiş bu maarif müfettişlerin arasından atandı. Geriye 2 bin maarif müfettişi arkadaşımız kaldı. Çıkartılan kanunla müfettişlik yetkisi elinden alınan nitelikli ve yetişmiş insan atıl kaldı” dedi.

“YENİ KADROLAR ÇIKABİLİR”

Koncuk, “1 milyon çalışanı olan Milli Eğitim Bakanlığı'na 500 kişi ile denetim yapmak, yol gösterici olmak mümkün değildir. Dolayısıyla denetim mekanizması ciddi bir darbe aldı. Bizim elimizde tecrübeli denetim, eğitim konularında bilgili müfettişimiz var. O halde bunlara yönelik yeni kadrolar çıkarılabilir. Yani 2 bin kişilik kadro çıkartılır ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki denetim eksikliği giderilir” ifadelerini kullandı.

“HAKSIZ KARARLAR ÇIKABİLİR”

Denetimi, işi bilmeyen, tecrübesi olmayan okul yöneticilerinin yaptığını anımsatan Koncuk sözlerine, "Bu arkadaşların denetimi sonucunda birçok hatalı sonuçlar çıkıyor. Denetim usul ve esaslarını bilmezseniz, konuya hâkim değilseniz yaptığınız denetimler sonucunda haksız kararlar çıkabilir. Burada tek çözüm geriye kalan 2 bin Maarif Müfettişini bakanlık müfettişi olarak atamaktır” şeklinde devam etti.

“MEB SORUNU AŞAMADI”

Koncuk sözlerini, “Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığıyla anlaşıp 2 bin yeni kadro tayin ederse hem yetişmiş Maarif Müfettişlerimizin denetim mekanizması içerisine tekrar katılmış olur hem de Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1 milyon insanı denetlemesi daha kolay ve güvenilir hale gelir. Şu ana kadar Milli Eğitim Bakanlığı bu sorunu aşabilmiş değil. 60 bin okula sahip olan Milli Eğitim Bakanlığı sadece bu okulları değil, özel okulları denetliyor, yurtları denetliyor ve birçok kurumu daha denetliyor. Dolayısıyla bu 2 bin kadronun bir an önce çıkartılması gerekli” diyerek sonlandırdı.