BOP, Komplo Teorisi mi?

16 Nisan seçimlerindeki "evet" oylarına olumsuz etki etmemesi için ertelenen Kerkük referandumu için tüm hazırlıklar tamamlandı. Türkmen şehri Kerkük'ün peşmergeye teslim edilmesi için göstermelik formaliteler yerine getiriliyor.

Olmayan Kürt Devleti için havalimanlarında göndere çektiğimiz İngiliz tasarımı sözde bayrağın, birçok Türkmen bölgesinde dalgalanması an meselesi!

Bu sırada PKK'nın Suriye kolu PYD'nin düzenli orduya geçirildiğine şahit oluyoruz, başlarında ise ABD'li komutanlar var. Örgütün; tankları, zırhlı araçları, yerden havaya atış yapabilen füzeleri ve 100 bine yakın silahlı gücü var. PYD'nin hava ve deniz gücü ise ABD tarafından sağlanıyor.

Başta ABD olmak üzere bölgede söz sahibi olmak isteyen ülkeler, Türkiye'nin alacağı silahlara kısıtlama getiriyor, zorluklar çıkartırken, örgütün elindeki silahların TSK'nın envanterinde bile bulunmadığı belirtiliyor.

Türk kamuoyunda ise Peşmerge ve PKK'yı kavgalı gibi gösterilerek AKP'nin Barzani ortaklığı aklanmaya çalışılıyor. Ancak gerçekler bambaşka. Peşmerge ve PKK arasındaki gerginlik düzeyi hiçbir zaman mahalle kavgasından öteye geçmedi.

Son yaşanan gelişmelere bakıldığında, Türkiye'ye açıkça meydan okuyan bir terör örgütü var.

Sınırımızda yaşadığımız PYD hareketliliği, tarihimizin belki de en önemli olaylarından…

Türkiye'nin yapmış olduğu hava operasyonları sonrasında sınıra yaklaşıp açık bir şekilde Hatay'a top atışı yapıyorlar. ABD ise zırhlı araçlarını sınırımıza göndererek Türkiye'ye "PYD benimle artık bunu anlamak zorundasın, hamle yaparsan, karşında bizi bulursun" mesajı veriyor. Verilen mesaj hükümete değil, doğrudan Türk milletine veriliyor!

'Kuzey Suriye' değil Suriye'nin kuzeyi

PYD, hem Suriye'de hem de Türkiye sınırında ordu manevraları yaparken, Türkiye'den de yanlış açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bu yanlışların başında "Kuzey Suriye" söylemi geliyor.

PKK'nın ekmeğine yağ süren Suriye'yi kafadan bölünmüş gibi gösteren bir yaklaşım... Nasıl ki "Güney Türkiye, Kuzey Türkiye" gibi tanımlamaları kabul etmiyorsak, başka ülkeleri de bu şekilde tanımlamaktan uzak durmak zorundayız.

Komplo teorileri

Yakın coğrafyamızdaki ve yönetimimizdeki her gelişmeyi "İşte bunlar Büyük Ortadoğu Projesi" olarak yorumlamak bana her zaman kolaycılık ve hazırcılık gibi gelmiştir. O yüzden komplo teorileri üzerinden çevreyi anlatıp, "büyük güç"e atıf yaparak gizemli satırlar yazmayı çok tercih etmedim.

Ancak gelin görün ki; Büyük Ortadoğu Projesi aynen abartıldığı, büyütüldüğü gibi yürütülüyor. Bizler de buna şahit oluyoruz. 1990'lı yıllardan itibaren Ortadoğu'ya giren ABD istediği gibi at koşturup, petrolü işletiyor, silah ve petrol şirketleri bölgenin adeta kanını emiyor.

Afganistan, Irak, Suriye… Sırada kim var? İran mı, Türkiye mi? Sınırımıza yığılan ABD tankları ve Hatay'ı bombalayan PYD… Böyle bir tabloda Türkiye'ye ödetilmek istenen bedel nedir?

Bölgede Türkiye'nin tüm hamleleri engellenirken enteresan gelişmeler de yaşanıyor.

Bunların başında da ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'deki referandum sonuçlarından sonra Erdoğan'ı araması, tebrik etmesi ve sonrasında "Bölgede birlikte büyük işler başaracağız" sözleri geliyor.

Irak'ın kuzeyi peşmergeye hibe edildikten sonra Suriye'nin kuzeyi de PYD'ye teslim ediliyor. Terör örgütü, Türkiye'ye karşı sınırın öte tarafında ordu kurarken, "Bölgede birlikte büyük işler başaracağız" mesajının iyi okunması gerekiyor!

Yazarın Diğer Yazıları