Borçlar arttı IMF yolu göründü

Borçlar arttı IMF yolu göründü
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, Türkiye'nin bir yılda ödemesi gereken borcun 240 milyar dolar olduğunu belirterek "Türkiye'nin Arjantin'den sonra IMF kapısına düşecek ikinci ekonomi olması kaçınılmaz"dedi.

Fatih Erboz/Ankara

Türk ekonomisinin hızla borcunun artması ve Olağanüstü Hal Yönetimi'nin (OHAL) sürmesi Türkiye'de güveni de azaltınca IMF (Uluslararası Para Fonu) yoluna düşme çanları çalmaya başladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Türk Lirası hızla değer kaybediyor, faizler hızla artıyor, şirketlerin, vatandaşların borçlarını geri ödemeleri giderek daha da zorlaşıyor. Ülkenin yeni borç bulması zor. Tütrkiye'nin Arjantin'den sonra IMF kapısına düşecek olan ikinci ekonomi olması kaçınılmaz. Doğruları yapmadığımız aşikâr. Türkiye reformları yapan, ekonomisini güçlendiren, ekonominin dünya piyasalarında rekabet gücünü arttıran bir ekonomi değil" dedi.

Türk ekonomisinin önümüzdeki günlerde zorlanacağının ortada olduğunu kaydeden Öztrak, şunları söyledi:

"Şu anda baktığınız zaman özellikle iktidar cenahının ülkeyi içine soktuğu noktada Türkiye'nin çok zorlanacağı ortada. Türkiye'nin bir yılda ödemesi gereken borç, 240 milyar dolar. Bu miktarı bulabilmek için hep doğruları yapmanız lazım. Öte yandan dünyada özellikle gelişmiş ekonomiler başta da ABD olmak üzere parayı kısma politikasına devam edeceklerini söylüyorlar. Bu, sermayenin giderek daha riske karşı duyarlı olacağı, ülkelerin doğru yolda olup olmadığına bakacağı anlamına gelir. Şimdi, Türkiye acaba doğruları yapmakta mı? Bu açıdan baktığımız zaman Türkiye OHAL ile yönetilmekte olan bir ülke. Yani hukuk devletinin belli ayaklarının askıya alındığı bir ülke. Bu da yetmez, Türkiye'de şu anda ciddi bir tek adam parti devleti rejimi var karşımızda. Tek adam parti devleti rejimi ile ülkenin yönetilmesinin son derece güç olacağını iktidarın kendisine milletin verdiği yetkinin bitmesine bir buçuk yıl varken bunu bırakıp, seçime gitmesinden anlıyoruz ki bu da yönetilebilir olmasından çıkıyor ülkenin ve ekonominin."

açığın büyümekte olduğunu ifade eden Öztrak, "Seçim nedeniyle ekonomiyi şişirmeye devam ediyoruz. Ülkenin yeni borç bulması zor. Kerameti kendinden menkul beyanatlarda bulunmak suretiyle Merkez Bankası'nın vesayet altına alınması, nedeniyle Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesi giderek güçleşiyor" dedi.

FON, TÜRKİYE İÇİN 'ACİL DURUM GRUBU OLUŞTURDU"

Deuche Well, Washington'da Uluslararası Para Fonu (IMF) bünyesinde bir ekip oluşturularak Türkiye'nin IMF'nin kapısını çalması ihtimali nedeniyle tedbir amaçlı bir senaryo üzerinde çalışılmaya başlandığını yazdı.İsminin açıklanmasını istemeyen, ama IMF yetkilileriyle temas halinde olan konuya yakın bir kaynak, 'TL'deki devalüasyonun çok dramatik durumda olduğuna' dikkat çekerek şunları söyledi: ''Bu nedenle IMF'nin başı ağrımaya başladı ve IMF içinde Türkiye'nin hızlı bir sermaye kaçışıyla karşılaşabileceği ihtimali karşısında bir acil durum grubu oluşturuldu.'' İkinci kaynak "'24 Haziran seçimlerinin ardından doğacak herhangi bir siyasi tablonun, borç ödeme krizini tetikleyebileceği senaryoları üzerinde çalışılıyor''dedi.

IMF sözcüsü de ''Bütün ülkelerde olduğu gibi, Türkiye üzerinde çalışan sürekli bir ekibimiz var ve gözetim sürecimizin bir parçası olarak yetkililerle düzenli temas halindeyiz.'Son dönemde Merkez Bankası'nın para politikasını sıkılaştırmaya yönelik tedbirlerin açıklanmasını memnuniyetle karşılıyoruz ve yetkilileri ihtiyatlı olmaları konusunda destekliyoruz"diye konuştu. Yerel para birimi Peso bu yıl yüzde 25 civarında değer kaybeden Arjantin, geçen günlerde IMF ile 50 milyar dolar borç karşılığı 3 yıllık stand-by anlaşması imzalamıştı. Kaynaklar IMF'nin Arjantin'den sonra Türkiye'nin de masaya oturacağını hesapladığını belirtti.

KOBİ'LERİN KREDİ YÜKÜ 541 MİLYARI GEÇTİ

Nisan sonu itibarıyla takipteki kredi tutarı ise 26,3 milyar lira oldu.

KOBİ'lere kullandırılan toplam nakdi kredi tutarı, nisan sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 541 milyar lirayı aştı. KOBİ'lerin nisan sonu itibarıyla takipteki kredi tutarı ise 26,3 milyar lira oldu. Takipteki kredilerin toplam nakdi kredilere oranı yüzde 4,9 oldu. Bankaların KOBİ'lere kullandırdığı kredi miktarı, nisan sonu itibarıyla 550 milyar liraya yaklaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, bankacılık sektörünün KOBİ'lere kullandırdığı nakdi kredi miktarı bakiyesi 2017 yıl sonunda 513 milyar 222 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Bu yılın ocak-nisan döneminde KOBİ kredileri bakiyesi 27 milyar 823 milyon liralık artış göstererek, nisan sonu itibarıyla 541 milyar 46 milyon liraya ulaştı. Kullandırılan KOBİ kredilerinin bakiyesi, nisan sonu itibarıyla 2017 sonuna kıyasla yüzde 5,1'lik artışa işaret etti.

Bu arada , KOBİ'ler için ticari alacak sigortası kapsamındaki risklerin etkin şekilde koruma altına alınması amacıyla devlet destekli sistem kurulacak. Bakanlar Kurulu'nun, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Ticari Alacak Sigortası Sunulmasını İçeren Devlet Destekli Sistemin İşleyişine Dair Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla, ticari alacak sigortasına ilişkin devlet destekli sistem getirildi.