Boris Jonhson: "Sadık bir Rusyaseverim"

Boris Jonhson: "Sadık bir Rusyaseverim"
İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’la görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında “Sadık bir Rusofilim (Rusyasever)” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Jonhson, Rusya ile İngiltere arasındaki ilişkilerde büyük düşüşün gözlendiği bir dönemde Moskova’ya geldi. 5 yıl sonra Rusya’yı ziyaret eden ilk İngiltere Dışişleri Bakanı olan Johnson, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştü.

Görüşmenin ardından verilen basın toplantısında konuşan Johnson, Moskova ile Londra’nın ilişkilerdeki zorlu duruma rağmen işbirliği yapabileceğini belirterek "Gerçek bir Rusofilim (Rusyasever)" ifadelerini kullandı.

Johnson, Moskova’ya geliş sebebinin Rusya ile İngiltere’nin diyalog kurmasını sağlamak olduğunu kaydederek "İkili ilişkilerin çok zor bir dönemden geçmesi üzücü" dedi.

LAVROV: "İLİŞKİLERİMİZ PEK TATMİN EDİCİ GÖZÜKMESE DE…"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da “İlişkilerimiz pek tatmin edici gözükmese de iki taraf da gerginliklerin giderilmesini istiyor” ifadelerini kullandı.

Lavrov, ikili ilişkilerdeki durumu başlatan tarafın Rusya olmadığını belirterek, Moskova’nın ortak endişeler konusunda doğrudan diyalogdan yana olduğunu vurguladı. Lavrov “Terörle mücadele, uluslararası düzeyde işbirliği konusunda suni engellerin ortaya atılmaması gereken bir konu” dedi.

Johnson’a ismiyle hitap etmesi dikkat çeken Lavrov şunları söyledi: "Boris, bu anlamda FIFA Dünya Kupası’ndan söz etti. Güvenlik birimleri arasında şampiyona sırasında güvenliği sağlama konusunda temaslar sürüyor. İçişleri bakanlıkları düzeyinde de toplantılar gerçekleştirildiğini biliyorum. Rusya Federal Güvenlik Servisi de bu görevde yer alacak. Ancak terörle mücadele konusunda etkili bir işbirliği Londra’nın, Litvinenko davası ile bağlantılı olarak FSB ile tüm ilişkilerini koparması kararı nedeniyle baltalandı. FSB, terörle mücadelede Rusya’nın başlıca organı. Bu nedenle FSB ile tam bir temas olmadan bu alanda bir başarıya  bel bağlamak zor."

İlgili Haberler