Borsa İstanbul'daki yabancı payı yılın en yüksek seviyesinde

Borsa İstanbul'daki yabancı payı yılın en yüksek seviyesinde
Borsa İstanbul'da yabancı payı yılın en yüksek seviyesini gördü. Yabancı payının %63,80 seviyesini geçmesi ve endeksin 81.000 seviyesi üzerinde kalıcı olması orta vadede yükselişin kuvvetlenerek devam edeceğine işaret ediyor.

Dunya.com'un haberine göre; yabancı yatırımcılar 4 -11 Mart haftasında fiyat ve kur etkisinden arındırılmış olarak hisse senedinde 240 milyon dolar alım yaptı. Aynı haftada BIST 100 endeksi %2,84 (79.380) yükselirken, dolar bazında %4,31 değer kazandı. TCMB tarafından yayınlanan verilere göre bu haftaki girişle birlikte hisse tarafında yabancılar 2016 yılında toplam 690 milyon dolar net alış yapmış oldu. Son dört haftada yabancılar hisse senedinde 1.076 milyon dolar net alış yaparken, bu rakam Nisan 2014’den beri 4 haftalık en yüksek yabancı girişi oldu.

Şeker Yatırım'ın değerlendirmelerine göre; kısa vadede hisse senedi tarafında güçlü giriş devam ediyor. Bu görünüm Şubat ayıyla birlikte benzer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Fed faiz artışı beklentilerinin zayıflamasıyla, ECB’den gelen ek teşvikler, Japonya merkez banaksının negatif faize geçmesi ve Çin’den gelen desteklerle Türkiye’ye güçlü fon akımının başladığına işaret ediyor. Fed’in dün akşam oldukça güvercin tondaki açıklamaları sonrası bu fon girişinin orta vadede (3-6 ay) devam etmesi bekleniyor.  

BIST’te ortalama 80-100 milyon dolarlık yabancı giriş-çıkışı endekste yaklaşık %1’lik değişime neden oluyor. Endeksin hem geçen hafta oluşan girişe hem de yılbaşından beri oluşan yabancı girişine paralel performans gösterdiği görülüyor. Yabancı girişinin BIST’teki yükselişi desteklediği görülüyor. 

YABANCI PAYI YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Geçen hafta perşembe günü %62,87 seviyesinde olan BIST yabancı payı bu hafta yükselişini hızlandırarak 2016 yılının en yüksek seviyesi olan %63,50 (yabancı payı T-3’de gerçekleşen takaslara göre hesaplanmaktadır) seviyesine yükseldi. Yabancı payı son bir ayda endeksteki yükselişe paralel güçlü bir şekilde yükseliş gösteriyor. Yabancı payı 2015 yılında en düşük %62 görürken, bu yıl en düşük %61,46 seviyesini görmüştü. Yabancı payı ile BIST’teki hareketin birbirine paralel gerçekleştiği görülüyor. Bu görüntü ve yabancı payının %62,60 seviyesi üzerine çıkması BIST’te orta vadeli pozitif trendin devam edebileceğine işaret ediyor. Yabancı payının %63,80 seviyesini geçmesi ve endeksin 81.000 seviyesi üzerinde kalıcı olması orta vadede yükselişin kuvvetlenerek devam edeceğine işaret edecektir.