Rusya-Ukrayna krizi İstanbul Borsası'nı vurdu

Rusya-Ukrayna krizi İstanbul Borsası'nı vurdu
Küresel piyasalarda Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle satış dalgası ve Fitch’ten gelen not indiriminin etkisiyle Borsa İstanbul’da haftanın ilk gününde işler iyi gitmedi. Gün ortasına doğru BİST 100’de kayıplar yüzde 3,7’a yükseldi.

Piyasadan sessiz kaçış

Borsa İstanbul BİST 100 endeksi negatif başladığı yeni haftada kayıpları yüzde 3,7’i aştı. Tüm endekslere yayılan bir kayıp gözlenirken bankacılık endeksinde de düşüş yüzde 3’ü geçti. Öğleden sonra ise biraz toparlanma yaşandı

BİST 100 Endeksi, 2.051 puandan yapılan geçen haftanın kapanışının ardından bugün 1.971 puana kadar çekilirken kayıpla yüzde 3,7''yı gördü. Günün ikinci yarısında ise BİST 100 kayıplarının küçük bir kısmını geri alırken 1.990 puanın üzerinde tutunmaya çalışıyor.Geçen cuma uluslararası kredi derecelendirme kurumu Fitch’ten gelen not indiriminin yanı sıra küresel piyasaları kırmızıya dönüştüren Rusya-Ukrayna gerginliği borsadaki satışlarda etkili oluyor. Saat 11:57 itibariyle sanayi endeksinde yüzde 3,5, halka arz endeksinde yüzde 2,67, mali endekse yüzde 3, ulaştırma endeksinde ise yüzde 4,6 kayıp var.

DÜNYA BORSALARINI SATIŞTA

Rusya-Ukrayna gerginliği nedeniyle satışlar kürsel piyasalarda da etkisini hissettiriyor. Açık olan bütün piyasalarda kırmızı ekranlar dikkat çekerken Avrupa borsalarında da kayıpla yüzde 3 civarında seyrediyor. Almanya''da DAX Endeksi yüzde 3,4; Fransa''da CAC 40 Endeksi yüzde 3; İspanya''da IBEX 35 yüzde 2,85; Londra''da FTSE 100 Endeksi yüzde 1,9 ekside. ABD''de vadeli endekslerde kayıpla ise yüzde 1''e yaklaşıyor. Asya borsaları da gerilerken petrol fiyatları yedi yılın zirvesine yükseldi, tahvil getirileri geriledi ve euro değer yitirdi.

BRENT PETROL 96 DOLARIN ÜZERİNİ GÖRDÜ

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük üreticisi Rusya''nın Ukrayna''yı işgal etmesi durumunda
ABD ve Avrupa''nın yaptırım uygulayabileceği ve uygulanan yaptırımların petrol arzında
sıkışıklık arzı kesintilerine yol açabileceği endişeleriyle yedi yılın zirvesine yükseldi.
Sabah saatlerinde brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 1,5''in üzerinde artarak 96 doların üzerini gördükten sonra gün ortasında 94,2 doların altına çekildi.

İlgili Haberler