Ümit ederek devlet yönetilemez

Ümit ederek devlet yönetilemez
Ümit ederek devlet yönetilemez

Cumhurbaşkanı Gül’ün terör örgütünü “karşı taraf” görüp, “ümit ederiz süreç iyi neticelenir” sözle

Cumhurbaşkanı Gül’ün terör örgütünü “karşı taraf” görüp, “ümit ederiz süreç iyi neticelenir” sözlerine tepki yağdı: Üniter yapı ümit ederek korunamaz

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’la hükümetin pazarlık masasına oturması konusundaki “Ümit ederiz ki, bunlar Türkiye’nin milli birliğini, bütünlüğünü, üniter yapısını hiçbir şekilde zaafa uğratmayacak şekilde neticelenir” sözlerine muhalefet partilerinden tepki geldi. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Cumhurbaşkanı’nın Türk devletini temsil ettiğini vurgularken, “Devletin en yetkili ismi, TSK’nın başkomutanının Anayasa’nın ilk üç maddesinde tarif edilen devletin üniter yapısının korunması noktasında ‘ümit ediyoruz’ demesi mümkün değildir” dedi.

 

Köşk’deki AKP’li

 

Cumhurbaşkanı’nın Türkiye Cumhuriyeti devletini temsil ettiğini söyleyen Bayraktutan, “Bunu gündeme bile getirmemesi gerek. Oysa her iki tarafı kabul eder gibi, ‘her iki taraf da sağduyulu olmalıdır’diyor” dedi. Bayraktutan, şöyle konuştu: “Devlet yetkililerinin, PKK’nın siyasal uzantılarını bırakın, gidip bölücü başı Öcalan ve Karayılan ile oturup konuşması kabul edilemez. Bu hukukun dışına çıkmadır. ‘İyi şeyler olacak’ dedi, Habur açılımından sonra başımıza neler geldiğini hep beraber gördük. Kapalı kapılar ardında Başbakan’la konuşuyorlar. Kendisi Çankaya’daki AKP’lidir. Ulus devletin tarihe gömülmesinde sakınca görmeyenlerin samimiyetleri olamaz.” Devletin “ümit edilerek” yönetilemeyeceğini söyleyen MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da, “Böyle söylüyorsa demek ki şüpheleri var ve üniter yapıya zarar verebileceğini düşünüyor. Ümit ederek devlet yönetilmez. Doğrudan doğruya devlette sonucun ne olacağını tahmin edip, ona göre hareket edersiniz. Kim olursa olsun devlet yönetiminde böyle bir söze yer yoktur. Deneme-yanılma usulüyle devlet yönetme gibi bir durum ortaya çıkar ki, bu da devlet adamlığına yakışmaz. Orada hiç durmamaları gerekir” diye konuştu. Cumhurbaşkanı’nın sadık kalması gereken yemin metni şöyle:

 


İşte yemin metni

 


“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, anayasa, hukukun üstünlüğü, demokrasi, Atatürk ilke ve inkılapları ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışından ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”