Dikkat! Cebinizden akrep çıkabilir

Dikkat! Cebinizden akrep çıkabilir
Dikkat! Cebinizden akrep çıkabilir

Piknikçilere kötü haber. “Kene”den sonra şimdi de akrep kabusu. Uzmanlar uyarıyor, elbiselerinizi giymeden önce mutl

Piknikçilere kötü haber. “Kene”den sonra şimdi de akrep kabusu. Uzmanlar uyarıyor, elbiselerinizi giymeden önce mutlaka silkeleyin, ayakkabılarınıza dikkat edin.


Büyük kentlerde yaşayanları bile tehdit eden ve özellikle mangalcı tabir edilen piknikçilerin korkulu rüyası haline gelen kenenin yerini şimdi de “akrep” alıyor. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Polat Durukan, havaların ısınmasıyla birlikte akrep sokmaları sonucu meydana gelen zehirlenme olaylarında artış yaşandığını belirterek, özellikle kırsal kesimde yaşayan kişilerin evin içinde veya dışarıda herhangi bir yere astıkları elbiselerini giymeden önce kontrol edip silkelemelerinde fayda olacağını söyledi. Durukan, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 13 tür akrep olduğunu ve bunların sadece iki türünün zehirlenmeye neden olduğuna dikkati çekti. Durukan, ancak bu akreplerin neredeyse tamamının sokma sonrasında ciddi ağrı ve sızıya neden olduğunu ifade etti.

Giymeden kontrol edin
Akrep sokmalarının daha çok vücudun el, ayak gibi kolay ulaşılabilecek açık bölgelerde görüldüğünü belirten Durukan, şöyle konuştu: “Kırsal kesimde veya eski yapıların olduğu yerlerde akrep sokması vakalarıyla sık karşılanıyor. Evlerin içine kadar giren akrepler eşyaların veya elbiselerin arasından veya giysilerin cebinden çıkabiliyor. Kırsal bölgelerde elbiselerin cebine veya ayakkabıların içine giren akreplerin sokması nedeniyle zehirlenme olaylarıyla karşılaşılabiliyor. Vatandaşların evin içinde veya dışarıda herhangi bir yere astıkları elbiseleri giymeden önce kontrol edip silkelemelerinde fayda var. Ayakkabılar da giymeden önce kontrol edilmelidir. Bölgelerinde akrep sokması olayları bildirilen vatandaşların daha dikkatli olması gerekiyor.”