Boşnaklar’dan Somalı yetim öğrencilere burs

Boşnaklar’dan Somalı yetim öğrencilere burs
Bosna Hersek’te faaliyet gösteren Boşnaklar Vakfı, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin çocuklarına lise eğitimleri boyunca burs verecek.

Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç tarafından kurulan Boşnaklar Vakfı, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin çocuklarına lise eğitimleri boyunca burs verecek. Boşnaklar Vakfı, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki iş birliği protokolü, büyükelçilik binasında imzalandı. İmza töreninin ardından konuşan Boşnaklar Vakfı Müdürü Şahin Kerla, 1997 yılında merhum Aliya İzzetbegoviç’in kurduğu vakfın temel amacının eğitim, bilim ve kültür alanlarında Boşnaklar’a yardım etmek olduğunu söyledi. 

Kardeşliğimizin simgesi
Kerla, bugün imzaladıkları protokolün Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç’in inisiyatifinde gerçekleştirildiğini söyledi. Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin çocuklarının problemlerini bu yardımla çözemeyeceklerinin bilincinde olduklarını ifade eden Kerla, “Amacımız, Bosna Hersek’teki savaşta ve savaşın ardından bizlere yardım eden kardeş halkımıza iyi niyetimizi göstermek. Bu kapsamda, 20 lise öğrencisine, dört yıllık lise eğitimleri boyunca burs vereceğiz” diye konuştu. Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay da anlaşmanın Bosna Hersek’in Türkiye’ye yönelik kardeşlik duygularından kaynaklanan katkısı olduğunu belirterek, “Bu, çok sembolik ve çok önemli bir katkıdır. Kardeşliğimizin, dostluğumuzun bir simgesini oluşturmaktadır” dedi. 

TEV’den de bağış
Öte yandan Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) Soma’daki maden kazasında vefat eden veya çalışamayacak durumda olan işçilerin çocuklarına burs tahsis etmek için oluşturduğu “TEV Soma Umut Fonu”nda, ödenmiş ve taahhütleriyle birlikte 5 milyon lira bağış toplandı. Fon sayesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyonunda belirlenen 165 öğrenciye eğitim hayatları boyunca destek olunacak. TEV Genel Müdürü Yıldız Günay, “Üniversite öğrenimine kadar olan bursiyerlere 150, üniversite öğrenimine devam edecek olanlara ise 360 lira ödeme yapılacak. Her yıl ağustosta bir aylık burs miktarı tutarında  kırtasiye yardımı yapılacak. Bursiyerlerden öğrenime devam zorunluluğu aranacak, MEB’in ilgili yönetmeliğinde yer alan devam ve devamsızlık hükümleri dikkate alınacak” bilgisini verdi.