Bosna'nın eti fiyat kıracak

Bosna'nın eti fiyat kıracak
Et ve Süt Kurumu (ESK), İstanbul’daki kasaplar, yemek şirketleri, et sanayicileri ve yerel market zincirlerine KDV hariç 22 liradan, ithal taze Bosna Hersek menşeli dana eti satacak.

Et, Türkiye’de, %1’lik KDV ile toptancılara veriliyor, onlar da vatandaşa satarken % 8’lik KDV kesiyor. Bu durumda, ESK, kasaplar ve marketlere 22 lira 22 Kuruş’tan eti teslim edecek. Kasap ve marketler de vatandaşa üzerine kârını ve %8’lik KDV’yi de ilâve ederek, satacak. Bu da, yaklaşık 30 lira civarında bir rakama denk gelecek.

Sakarya kombinasından 

ESK’nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Kurum tarafından İstanbul’da faaliyet gösteren Kasaplar Federasyonuna üye kasaplara, Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonuna üye yemek şirketlerine, Türkiye Perakendeciler Federasyonuna (PERDER) üye yerel market zincirlerine ve kırmızı et sanayi alanındaki işletmelere ithal taze karkas dana eti satılacak. Söz konusu et satışı; belirli fiyat ve esaslar doğrultusunda olacak. 
İstekliler, Sakarya Kombina Müdürlüğüne müracaat edecek. Etlerin satış ve teslimatı ESK Sakarya Kombina Müdürlüğünce yerine getirilecek. 20 ton ve katları ulaşan taleplerde, yurt dışından gelen TIR programı göz önünde bulundurularak, alıcı ile mutabık kalınan tarihte alıcının rampasına yurt dışından gelen TIR’larla doğrudan teslimatta bulunulacak.

Marketler et bekliyor

PERDER üyesi Altunbilek Marketler Zinciri Yöretim Kurulu Üyesi Derviş Altunbilek, perakende satıcılara
şu ana kadar böyle bir et ulaşmadığının altını çizerek, “Daha önce bu tür uygulamalarda sucuk, sosis, döner gibi et ürünleri verildi. Varsayım üzerine et fiyatını belirlemek çok zordur. Etin toptan satışlarda KDV’si yüzde 1. Yani bize 22 lira 22 kuruş’a verilecek. Ama kırmızı karkas etler kemiklidir. Bunun yüzde 19 ile 23 arası kemik firesi vardır. Bu da hesaplandığında bize maliyeti 29 lira 50 kuruş civarında olur. Buna 1 lira 50 kuruş kâr payı ilâve edersek, niihai tüketicilere ulaşması 31 lira civarında olur. Ama dediğim gibi Et ve Süt Kurumu’nun daha önceki uygulamalarında biz parakendecilere ulaştırılan bir et olmadı” dedi.

‘ESK, 2.5-3 Euro’dan alıyor’ iddiası

Kırmızı et sektörü temsilcileri, karkas etin yurt dışında kilosunun 2.5-3 Euro düzeyinde olduğunu, ESK’nın da bu fiyattan et aldığını belirterek, şunları söyledi, “ESK, hükümetin verdiği yetki ile gümrüksüz olarak canlı hayvan ve et ithal ediyor. Kırmızı etin kilosunu 2.5-3 Euro’ya alıyor, ama,içerde bunu 22 liraya satıyor. Devletin ucuza aldığı eti nerede ise yüzde 100 kârla satması kabul edilebilir bir durum değil. İçerideki yerli et de bu fiyata satılıyor”. ESK’nın düzenli olarak her hafta yayınladığı Piyasa Bülteni’ne göre, 27 Haziran-3 Temmuz tarihlerinde sığır karkas (R3) etin kilosu Avrupa Birliği’nde 12.93, Amerika’da 12.77, Brezilya’da 8.21, Uruguay’da 8.40, Avustralya’da 12.11 liradan satılıyor.