Bozdağ, "Gülen usulüne uygun istendi"

Bozdağ, "Gülen usulüne uygun istendi"
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Türkiye, Gülen'i ABD'den usulüne uygun istemiştir" açıklamasında bulundu.

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin FETö ele başı Gülen'in ABD'den usulüne uygun istenmediğine dair açıklamalarına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, cevap verdi.

Bozdağ, açıklamasında "Türkiye terörist ele başı Gülen'i ABD'den usulüne uygun talep etmiştir" dedi.

Bozdağ'ın açıklamaları şöyle:

"Gülen'in iade talebinde bir eksiklik ya da yanlışlık yoktur. Sizi ABD'den arayan her kimse yalan söylüyor. Siz de yalancıya yalancı şahitlik ediyorsunuz. Türkiye, 15 Temmuz darbe teşebbüsü dahil pek çok suçun bir numaralı faili terörist başı Gülen'i ABD'den usulüne uygun talep etmiştir. Sayın İnce, unutma ki Türk halkı başka ülkeden telefonla arayanların kullandığını, kukla olarak görür. Kuklaları da Cumhurbaşkanı seçmez."

ADALET BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Öte yandan konuya ilişkin Adalet Bakanlığı'ndan da açılama yapıldı.

Açıklamada, "Fetullah Gülen hakkında 15 Temmuz darbe girişiminden önce işlediği suçlarla ilgili dört ayrı dosya üzerinden hazırlanan iade talepnameleri 19 Temmuz 2016 tarihli yazılarımız ekinde Dışişleri Bakanlığımız kanalıyla ABD makamlarına iletilmiştir. 15 Temmuz darbe girişimi ve Sayın Cumhurbaşkanımıza suikast teşebbüsüyle ilgili olarak da üç ayrı dosya üzerinden hazırlanan talepnameler ise 23 Temmuz 2017 ve 20 Kasım 2017 tarihlerinde muhatap devlete iletilmiş ve örgüt elebaşının iadesi istenilmiştir" denildi.

Bakanlık, iade taleplerinin tamamının, iki ülke arasında yürürlükte olan "Türkiye Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri Arasında Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardımlaşma Antlaşması"nda belirlenen usule uygun bir şekilde ve iade için yeterli delillerle birlikte ABD makamlarına iletildiğini ve talepler, içerik ve usul bakımından, Türkiye ile ABD arasındaki ikili antlaşmada öngörülen şartların bütünüyle karşılandığını belirtti.

İlgili Haberler