Yasa, gösterici vuran polisleri de kurtaracak

Yasa, gösterici vuran polisleri de kurtaracak
Toplumsal olayda silah kullanma yetkisi artırılan polisler, ölüme neden olursa ceza almayacak

Gösterici vuran polise ceza yok!

Haber: Salim Yavaşoğlu

YARSAV Başkanı Arslan, pakette yapılacak değişikliğin sanık lehine olduğunu belirterek bu durumun polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük davasını da etkileyeceğini söyledi.
Paketle polisin yetkisinin arttığını kaydeden Arslan, “Polise, bir dükkana saldırana karşı da silah kullanma yetkisi tanınıyor. Hakim, polisin silah kullanmasını cezasızlık sebebi sayabilir” dedi.Meclis’teki yeni İç Güvenlik Paketi’nde yer alan emniyet mensubunun toplumsal olaylarda silah kullanma yetkisini artıran hükümle ölüme neden olan polisler ceza almayacakSalim Yavaşoğlu
TBMM’deki yeni İç Güvenlik Paketi’nde yer alan bazı hükümler Türk kamuoyunda büyük tartışma yaratan pek çok olayı ve davayı da etkileyebilecek. Bu paketin mevcut haliyle yasalaşması halinde Gezi olayları sırasında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük ile Cizre’de yine polisin silahından çıkan kurşunla öldüğü iddia edilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın yaşamını kaybetmesine neden olan polislerin cezasız kalmaları gündemde.

YARSAV’dan uyarı
TBMM’deki İç Güvenlik Paketi’nde polisin toplumsal olaylarda silah kullanma yetkileri genişletiliyor. YARSAV Başkanı Murat Arslan, sonuçlanmayan davalarda ceza hukukunda yapılacak değişikliklerin sanık lehine yorumlandığına dikkat çekerek bu durumun Ethem Sarısülük ve benzeri polis kurşunuyla hayatını kaybedenlere ilişkin diğer davaları da etkileyebileceğini söyledi. Arslan, İç Güvenlik Paketi’nde Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile kolluk kuvvetlerinin toplumsal olaylarda silah kullanma yetkisinin genişletildiğine dikkat çekti. Yapılan değişikliklerin, “doğrudan cezayı indiren bir unsur olmadığını” vurgulayan Arslan, ancak toplumsal olaylara müdahale sırasında silahını ateşleyen polisin “yetkisini aşıp aşmadığına” ilişkin kararın, davaya bakan hakime bırakıldığına dikkat çekti.

Geniş yetki geliyor
Yeni İç Güvenlik Paketi’nde polisin yetkisinin genişletildiğini kaydeden Arslan, şöyle konuştu: “Polise, ‘başkasına, kendisine, dükkanlara saldıranlara’ karşı silah kullanma yetkisi tanınıyor. Davaya bakan hakim, olaylarda böyle bir durum olup olmadığına bakacak. Buna göre de polisin saldırıyı etkisiz kılmak üzere yetkisi dahilinde silah kullanıp kullanmadığını karara bağlayacak. Hakim, polisin silah kullandığı sırada yaşanan olayları, cezasızlık sebebi sayabilir.” Gezi olayları sırasında Ethem Sarısülük’ü vuran polis memuru Ahmet Şahbaz, davada verdiği savunmasında, “atılan taşlara karşı kendisini savunduğunu” söylemişti.