Bu balık kansere çare olacak

Bu balık kansere çare olacak
Akdeniz kıyılarında bol miktarda bulunan ve siyanürden bin 200 kat daha zehirli olan balon balıklarının kanser tedavisinde kullanılması düşünülüyor.

Çukurova Üniversitesinde (ÇÜ) bilim insanları, Akdeniz kıyılarında yaygın olarak görülen ve tehlikeli olan balon balığının araştırılmasını öngören proje hazırladı.


ÇÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özoğul "Mersin Körfezi'ndeki Balon Balığı Türlerinin Tetrodotoksin (TTX) Düzeylerindeki Eşeye ve Mevsime Bağlı Değişimlerin Belirlenmesi" isimli TÜBİTAK 1001 Projesi hazırladı. Özoğul, Su Ürünleri Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda projeyi tanıttı.

Özoğul, son yıllarda medyada sıklıkla yer bulabilen balon balıklarının ülke kıyılarında genellikle 4 farklı türünün balıkçı ağlarına takıldığını belirtti.

SİYANÜRDEN KAT KAT ZEHİRLİ

Akdeniz'de son 10 yıldır görülmesine rağmen, ülke kıyılarında kuzey Ege açıklarına kadar yayılmış olan bu balık türünün sadece Türkiye değil, İsrail, Lübnan, Yunanistan hatta İtalya kıyılarına kadar yayılım gösterdiğini ifade eden Özoğlu, türün tüm Akdeniz geneli için tehlikeli olduğunu kaydetti.

Bu zehrin bilinen bir panzehiri bulunmadığı gibi, balığı pişirmenin zehri etkisiz hale getiremediğini belirten Özoğul, Japonya'da özel eğitim almış ve uzun yıllar staj görmüş sertifikalı aşçılar tarafından pişirilmesine rağmen balon balığı tüketimi nedeniyle Japonya'da, Tayland, Çin gibi uzak doğu ülkeleri ve Avustralya gibi ülkelerde çok sayıda zehirlenme vakalarının hala sık olarak görüldüğünü ifade etti.

ÖZOĞLU, ŞUNLARI KAYDETTİ:

"Bu balıkların içerdiği tetrodotoksin (TTX) adlı zehir, dünyanın bilinen en güçlü denizel kaynaklı zehri olup, siyanürden bin 200, morfinden 3 bin kat daha etkilidir. Bundan dolayı ileri düzey kanser ağrılarında, anestezik uygulamalarda kullanımına yönelik dünya genelinde birçok üniversite ve ilaç firması araştırmalar yapmaktadır. Bu nedenle çalışmalarımız sadece balon balıklarındaki TTX düzeyini belirlemekle kalmayıp, denizlerimizde yaşayan balon balıklarının ABD, Çin gibi ülkelerde ön çalışmaları ve deneyleri yapılan TTX içeren ilaçlar için bir hammadde kaynağı olabileceğini de göstereceği kanaatindeyiz."