Bu fotoğraf unutulmaz...

Meclis’teki yemin töreninin ardından memlekette bir bahar havası estiriliyor ki sormayın gitsin... Ekranlarda ve manşetlerde MHP’lilerle DTP’lilerin tokalaşmaları... Ve bu “tarihi an” üzerine yapılan yüzlerce yorum... Sanırsınız bu tokalaşma ile terör bitmiş... Ama ne gezer... Şehit haberleri ve şehit cenazelerinin ardı arkası kesilmiyor. Ancak Meclis’teki yemin törenine damgasını vuran fotoğrafın büyüsüne kapılanlar, tokalaşma olayına methiyeler düzmeyi sürdürüyor. Tabii methiyelerden aslan payını, DTP’lilerin uzattığı eli geri çevirmeyip samimiyetle kavrayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli alıyor. Oysa günlerdir kamuoyu bunların Meclis’te kapışıp birbirleriyle dövüşüp dövüşmeyecekleri konusuyla meşgul ediliyordu. Hatta, seçim öncesi Başbakan Erdoğan da MHP’ye oy verilmemesini isteyip, “Bunlar Meclis’e girerse DTP’lilerle kavga ederler” dememiş miydi? Neticede bu beklenen ve söylenen olmadı. DTP kurmaylarının, MHP Genel Başkanı Bahçeli ve arkadaşlarının oturduğu sıralara gidip tokalaşmasıyla milleti şaşırtan bir görüntü ortaya çıktı.

* * *

Aslında şaşacak bir şey yok. Manzara karşısında şaşıranlar, Türkeş’in MHP’si ile Bahçeli’nin MHP’sinin aynı MHP olduğunu sananlar...DTP’lilerin MHP’lilerle tokalaşması niçin bu kadar büyütülüyor ki? Bahçeli’nin MHP’sinin Meclis’teki diğer partilerden ne farkı var? Bugünkü MHP, Bahçeli’nin tanımıyla “merkez partisi” dir, hatta “merkezin ta kendisi” dir. Bahçeli, “Toplumsal merkezin siyasal izdüşümü” tanımıyla bunu daha da veciz hale getirip MHP’nin seçim sloganı yapmıştır. Partisini “merkez”e taşıma ve bilinen klasik anlayışından uzaklaştırma konusunda Bahçeli, yönetime geldiği günden buyana çok yoğun çaba harcadı. İlk aklımıza gelenler; Türkçüler Bayramı’nın adını Milliyetçiler Bayramı olarak değiştirip sönük kutlamalarla geçiştirmesi, hatta kutlamaması... Türkeş’in başlattığı Türk Kurultaylarını toplamaması... Türk Dünyası ile ilişkileri kesip partideki Türk Dünyası’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığını kaldırması... Bunlar Bahçeli’nin MHP’yi “merkez partisi” yapma yolundaki gayretlerinden sadece bir kaçı... Sonuçta Bahçeli, tuttuğu bu yolda ilerlemeyi sürdürüyor.

* * *

MHP-DTP tokalaşmasında sapla samanın karıştırıldığı önemli bir nokta daha var... DTP’nin savunduğu zihniyet MHP ile değil, doğrudan doğruya devletle savaşmaktadır. Seçimden önce DTP’li Leyla Zana değil miydi federasyon talep edip ülkenin eyaletlere bölünmesini isteyen?... Dolayısıyla DTP’nin MHP ile tokalaşması ne ifade eder ki? Ayrıca bu tokalaşmanın terörü bitirmesi düşünülemez, kaldı ki aynı saatlerde Diyarbakır’da 2 astsubay ile 1 erimiz, yine hain PKK’nın mayın tuzaklarına hedef olup şehit düşmüştür. Öyleyse bu “tokalaşma fotoğrafı”na alkış niye?

* * *

Şimdi bir takım şakşakçıların alkış yağdırdığı bu fotoğrafın, siyasi hayatı boyunca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli için büyük sıkıntı oluşturacağı açıktır. Fotoğraf, Bahçeli’nin siyasi yolculuğunun “unutulmazları” arasında şimdiden yerini aldı ve yolculuğu boyunca her zaman da karşısına çıkacak. İşin aslına bakacak olursak Bahçeli, DTP’li Ahmet Türk ve arkadaşları beklenmedik bir anda karşısına dikildiğinde gafil avlanmıştır. Bahçeli’nin DTP’lilerle tokalaşırken, “Uzattığınız eli, PKK’yı terör örgütü olarak kabul ettiğinizi düşünerek sıkıyorum” deme şansı olabilir miydi? Bilemeyiz... Ama, kendine has nezaketiyle Ahmet Türk ve DTP’li arkadaşlarını, “PKK’yı terör örgütü ilan etmediğiniz sürece sizinle el sıkışmam imkansız” diyerek geri çevirmesi halinde, milletten alacağı alkışı tahmin etmek hiç de zor değil.

* * *

Bahçeli bu tokalaşma ile AKP-DTP ilişkilerinin de yolunu açmıştır. Daha önce DTP’lilere randevu vermekten çekinen Tayyip Erdoğan, böylece MHP’nin bile sarmaş dolaş olduğu DTP’lilerle rahatlıkla ilişki kurabilme fırsatını yakalamıştır. DTP ile samimiyeti ilerletecek olan Erdoğan ve AKP’ye bu saatten sonra Bahçeli’nin söyleyecek bir sözü kalmamıştır.

* * *

Evet, başta da söylediğimiz gibi Meclis’teki yemin töreni sonrasında memlekette bir bahar havası estiriliyor... Fakat bu baharın Şubat ortasındaki yalancı baharlardan bir farkı yoktur. Kim ne derse desin, DTP grubundaki vekillerden 6’sı, 30 bin kişinin katili Abdullah Öcalan’ın resmen avukatıdır.

Yazarın Diğer Yazıları