Bu mu turizm?

Son yıllarda Türkiye turist fakiri oldu. Ülkemize gelen turist sayısında büyük düşüş var. Yerli ise kolayı bulmuş basıp Yunanistan'a gidiyor.

Türkiye'de geceliği 200 liraya küçük bir pansiyon odasında kalmaktansa Yunanistan'da 4 yıldızlı bir otelde 20-25 Euro ödeyip kalıyor.

Üstelik Türkiye'de ödediği yemek parasının yarısına daha kaliteli daha fazlasını yiyerek.

Sonra insanlara kızıyorlar: Neden Yunanistan'a gidiyorlar?

Evet, neden Yunanistan'a gidiyorlar?

Bu sorunun yanıtını iki hafta önce yazmıştım.

Türkiye'de turizm artık can çekişiyor. Muğla'da yaşanan belediyecilik faciasını anlatmıştım.

Bir belediyenin nasıl Türk turizmini baltaladığını anlattım.

Dağdan taştan ses var ama belediyeden yok.

Muğla adeta altın yumurtlayan tavuğu kesiyor. Hani çizgi filmlerde insanların gözlerinde dolar işareti olur ya, Muğla'da da öyle.

Bodrum, Fethiye, Datça, Köyceğiz, Marmaris.

Bunlar dünyanın en güzel turizm bölgeleri. 

Tarihi Muğla evlerinin bulunduğu Saburhane semtindeki en güzel sokağa girdiğimde halk isyanda. Bırakın o tarihi evlerin fotoğrafını çekmeyi yolda yürüyemiyorsunuz bile. 1. Topaltı çıkmazında yaşlı bir kadın adeta isyan ediyordu. Aylar önce bu yolu kazdılar şimdi gelip yapmıyorlar.

Peki, belediye ne yapıyor burada?

Para topluyor. Evet, resmen para topluyor. Her yer otopark. Tatil beldelerinde gittiğiniz otelde bile aracınız için belediyeye ya da ihale ettiği taşerona para ödemek zorundasınız.

Ya koylar?

Koylar da aynı durumda. Halkın kullanımına açık olması gereken koylar hep kiraya verilmiş.  Parayı vermeden doğru dürüst denize giremiyorsun. Kimse sana yasak demiyor ama yer bulursan. Geçen hafta dünyaca ünlü Akbük koyundaydım. Muğla'ya bağlı bu koya dağları aşarak iniyorsunuz. Böyle bir manzara Allah'ın bir lütfu. Koya girdiğiniz anda etrafınızı birileri sarıyor. Elinde makbuz ile.

Otopark parası. Mecbursun vermeye.

Sonra sahil kenarı da yani denize 30 santim boydan boya taşerona verilmiş şezlonglar. Parayı veren düdüğü çalar hesabı. Parası olmayan vatandaşlar arkada Medine fukaraları gibi ağaçların altında oturuyor.

Denize girmek için de bir birine adeta yapışık şezlongların üstünden atlayarak denize giriyor.

Tüm bunlara girmek istemediniz verdiniz otopark ve şezlong parasını girdiniz koya. Allah göstermesin tuvaletiniz geldiğinde yandınız.

Her metre başına para alınan dünya güzeli koydaki tek tuvalet 3. dünya ülkelerinde bile daha temiz. Pislikten artık etrafında bile duramıyorsunuz.

Para hizmet için alınır. Eğer para alıyorsan o bölgeye hizmet vereceksin. Boş yol kenarlarından Deli Dumrul gibi para al, halka açık olması gereken yerleri kirala sonra bir tuvalet hizmetini bile adam gibi verme.

Türkiye'ye artık yabancı turist gelmiyor. Bu konuda rakamlar ortada. Böyle giderse biz bile tatil için başka ülkeleri tercih edeceğiz. Bırakın ucuz olmasını en azından gittiğiniz yer daha temiz.

Yazarın Diğer Yazıları