"Bu para kısa vadede cennet, arkası cehennem"

"Bu para kısa vadede cennet, arkası cehennem"
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, "İhtiyat akçesi girişime çözümden ziyade problem üretecek, bu para ülkeye zarar verecek, iyilik yapmayacak" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Emrah Şener, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Teklif'in görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Toplantıya İYİ Partili Milletvekili ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'ın ihtiyat akçelerinin Hazine Bakanlığı'na devriyle ilgili sözleri damga vurdu.

Durmuş Yılmaz, Merkez Bankasının A.Ş statüsünde, para basan bir kuruluş olduğunu, yedek akçeye ihtiyacı olmadığını dile getirdi. Merkez Bankası'nın kar elde etmesinin övünülecek bir şey olmadığını anlatan Yılmaz, bunun, karşıdaki özel sektörün zararı, kar elde ettiği yıl ekonomide sorun olduğu, ekonominin düzgün yönetilmediği anlamına geldiğini belirtti. Yılmaz, ekonomiye yardım yapılmak isteniliyorsa, bu düzenlemenin yapılmasını ancak bankanın yedek akçe biriktirmeyip, Hazine'ye alınmamasını, silinmesini, likiditenin piyasaya çıkmamasını önerdi. Yılmaz, "Bu para sizi kısa vadede cennete koyacak, arkası cehennem bilin. Çözümden ziyade problem üretecek, bu para ülkeye zarar verecek, iyilik yapmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin 4,5 saat süren tümü üzerindeki görüşmede yaptığı konuşmada da ekonomik krizin, üçüncü aşaması olan korku ve panik döneminde olunduğunu söyledi.

Teklifin tam bir panik hali, ekonomik krizin itirafı olduğunu belirten Yılmaz, çünkü kaynağın bittiğini, "deniz bitti, kaynağa ihtiyacım var, nereden ne bulabilirim" denildiğini iddia etti. Bu işin sonunun hayra çıkmayacağını kaydeden Yılmaz, yapılması gerekenin, sorumluluğun alınıp yükün nasıl paylaşılacağının açıklanması olduğunu belirtti.

Teklif sahibi olan AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş da, bankacılık sektöründe risk ve getirinin kardeş olduğunu, Merkez Bankası'nın karlılığına bakıldığında ise hiçbir riske girmeden muazzam bir karlılığının görüldüğünü söyledi. Savaş, Merkez Bankası'nda oluşan bu karın Hazine'ye aktarılmasının, Hazine'nin borçlanma ihtiyacını, faizleri de aşağı çekecek bir durum olduğunu belirtti. Savaş, Merkez Bankası'nın 2018 yıl sonu karının 66 milyar lira olduğunu, bu yılın ilk 6 aylık karın 20-25 milyardan aşağı olmayacağını, yedek akçede biriken paranın son dönemde 46 milyar lira olduğunu söyledi.