Bu proje sayesinde kazanan devlet olacak

Bu proje sayesinde kazanan devlet olacak
İki öğretmenin enerji kaybını engelleyen projesi ile Tuzla'daki devlet okullarında 120 bin liralık tasarruf sağlandı. Ülke geneline yayılması durumunda yılda 16 milyon TL devletin kasasında kalacak

Tuzla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yapan Erkan Özdin ile Hakan Karakaş, okullarda boşa giden enerjiyi engellemek için ilçedeki devlet okullarında uyguladıkları sistem ile enerji kaybını sıfırladı ve daha önce israf olan 120 bin liranın devletin kasasında kalmasını sağladı. Okullardaki enerji kaybını engellemek için gönüllü çalışmaya başlayan Özdin, gerekli izinleri alarak, ilçesindeki devlet okullarının elektrik panolarını ve tüketimlerini inceledi. Özdin, incelemeleri sonunda panolardaki kablo, şalter, sigorta gibi araçların yanı sıra en büyük sorunun, ısı veya ışığa dönüşmeyen enerji türü olan "reaktif tüketim değerleri" nin yüksek olmasından kaynaklandığını tespit etti. Özdin ardından, söz konusu zararı engellemek için meslektaşı Karakaş ile "Reaktif Cezada Sıfırı Gördük" isimli projeyi hazırlamaya başladı. 

Online takip
Kesin ve kalıcı çözüm için okullardaki elektrik panolarında harcanan enerjinin online olarak takip edilmesini sağlayacak bir sistem geliştiren ikili, sistemin kurulması için Tuzla Kaymakamlığı adına İstanbul Kalkınma Ajansı'nın "2014 Yılı Temiz Enerji Mali Destek Programı'na başvurdu. Projenin kabul edilip, mali desteğin yüzde 90'ının ajans tarafından karşılanmasının ardından iki meslektaş, okullara, boşa giden enerjiyi engellemek için gerekli panoları yerleştirdi. Kendi okullarına da elektrik tüketimlerini anlık olarak takip edecekleri sistem kuran Özdin ile Karakaş, böylece sadece kendi ilçelerindeki okullarda yaklaşık 120 bin liranın boşa gitmesini engellemiş oldu. Proje koordinatörlüğünü üstlenen Karakaş ," Geçen yıl sadece ilçemizde 120 bin liralık tasarruf sağlandı. Bunu ülke geneline yayabilirsek, hem maddi anlamda bir tasarruf hem de ülke olarak ürettiğimiz enerjinin boşa harcanmaması anlamında önemli bir tasarruf olacaktır. Bunun başarılması durumunda yılda en az 16 milyon lira devletimizin kasasında kalacaktır. Projenin en büyük artısı da uzaktan izlenebilir olması. Bizden sonra yerimize gelecek arkadaş bu sistemi rahatlıkla devam ettirebilecek " diye konuştu.