Bu suçların cezası artık daha fazla!

Bu suçların cezası artık daha fazla!
TCK ve Ceza Muhakemesi Kanununda önemli değişiklikler yapılıyor. Yapılan düzenlemelere göre cinsel istismar, telefon dolandırıcılığı, organ ticareti, trafikte tehlike yaratmak gibi suçların cezaları artıyor.

TCK ve Ceza Muhakemesi Kanununda önemli değişiklikler yapılıyor. Buna göre artık çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası alacak. Kendileri polis, savcı gibi tanıtıp telefon ile dolandırıcılık yapanlar ise en az 4 yıl hapse mahkum edilecek. Bu suçta üst sınır ise 5 yıl olacak.

TRAFİKTE TEHLİKE YARATMAK: Yeni tasarı ile TCK’nın 179’uncu maddesi değiştiriliyor. Trafikte makas atan ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye düşürecek biçimde araç kullananlara, en az 3 ay, en çok 2 yıl hapis cezası verilecek. Mevcut yasa bu suçun cezasını ”2 yıla kadar” olarak düzenliyor ve suçun alt sınırı olmadığı için zanlılar, 15 gün ya da bir ay hapse mahkum edilip para cezası ile kurtuluyordu. Yeni tasarı ile bu suçun cezası paraya çevrilse dahi, 600 lira olan alt sınır da, 2 bin 700 liraya yükselecek. Bu ceza, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kullananlar için de uygulanacak.

CİNSEL İSTİSMAR: Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi 8-15 yıl kadar hapse mahkum edilecek. Cinsel istismar sarkıntılık düzeyinde kalırsa 3-8 yıl hapis cezası verilecek. Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza, istismarda 10 yıl, sarkıntılık durumunda 5 yıldan az olmayacak. Cinsel istismar, vücuda organ veya başka bir cisim sokularak yapılırsa ceza en az 16 yıl, mağdur 12 yaşından küçükse de en az 18 yıl olacak.

TELEFON DOLANDIRICILIĞI: Bir kişiyi hileli davranışlarla aldatıp menfaat sağlayan kişiye verilen cezanın alt sınırı 1 yıldan 2 yıla üst sınır da 4 yıla çıkarılıyor. Dolandırıcılık suçu, dini inanç ve duyguların istismarı, kişinin içinde bulunduğu tehlikeli veya zor şartlar, algılama yeteneği zayıflığı, kamu kurum ve kuruluşları, siyasi parti, vakıf, dernek, bilişim ve banka sistemlerinin araç olarak kullanılması ile kooperatif faaliyetleri kapsamında işlenmesi durumunda, hapis cezası 3 yıl, kamu zararı halinde de 4 yıl olacak.

PATLAYICI MADDE: Patlayıcı, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeyi, izinsiz olarak imal, ithal veya ihraç eden, nakleden, muhafaza eden, satan, satın alan veya işleyen kişi, 3 yıl yerine en az 4 yıl hapse mahkum edilecek. Bu suçlar örgütlü olarak işlenirse ceza bir misli arttırılacak.

UYUŞTURUCUDA ESNEKLİK: Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi hakkında soruşturma başlatılmadan önce resmi makamlara veya sağlık kuruluşlarına başvurarak tedavi edilmesini isterse, ceza almayacak. Bu durumda kamu görevlileri ile sağlık meslek mensupları da suçu bildirmeyecek.

FUHUŞ KARTLARI: Fuhşu kolaylaştırmak veya fuhşa aracılık etmek amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri yayan ya da dağıtan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis 2 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Kumar oynanması için yer ve imkan sağlayana da 1-3 yıl hapis cezası verilecek.

ORGAN TİCARETİ: Organ veya doku ticareti, nitelikli dolandırıcılık ve tefecilik suçlarıyla daha etkin mücadele etmek amacıyla, katalog suçlar arasına da ekleniyor. Bu suçlarda da telefon dinleme ve gizli fiziki takip işlemi yapılabilecek.