Buckingham Sarayı'nda yüksek ökçeler

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Londra’da Kraliçe Elizabeth tarafından Buckingham Sarayı’nda en üst düzey protokolle ağırlandı... Kraliçe daha önce 1971’de Ankara’ya gelmiş ve zamanın Cumhurbaşkanı rahmetli Cevdet Sunay tarafından ağırlanmıştı.
Kraliçe, daha sonra da 2008’de gene ülkemize geldi. Bu ziyaretler herhalde İngiltere’nin ülkemize hem tarihi, hem de güncel yakın ilgisini gösterir. Bu ilgiyi Dersim olayları gündemde olduğu şu sırada hatırlamak lazım. Fakat  “dün dündür” ve bugün koşullar başka!

***

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşleri Hayrünnisa Hanımefendinin İngiltere’yi ziyaretleri ve ayrıntıları konusunda Sayın Gül’e, gene bir açık mektup yazmak cüretinde bulunuyorum. Bundan önce köşemde yayınladığım açık mektubu okumak lütfunda bulundular mı, bilmiyorum. Bu mektubu okuyacağından da emin değilim ama içimi dökmek, kayıtlara geçirmek istedim!
 “Sayın Cumhurbaşkanı, İngiltere Kraliçesi tarafından böyle en üst düzeyde ağırlanmanız ve bu vesileyle Londra’da ülkemize gösterilen ilgi, tabii Türkler için memnuniyet ve gurur verici... Akıllarda, “Yengemiz bizi şu sırada neden  öpüyor?..” sorusu... Başbakan Erdoğan’ın şöhreti, İngiltere’de  ve dünyada doruğa çıktığı sırada.
Zâtıâliniz şimdi Mustafa Kemal Atatürk’ün hasbelkader halefi olarak onun Çankaya’sında ikamet etmektesiniz. Bir anlamda o kutsal mekanın “türbedarı” durumundasınız. Çankaya’sı, eserleri ve  devrimleri  size emanet...
Sormak isterim: Zâtıâliniz Cumhurbaşkanı olarak  Atatürk’ün bütün emanetlerine, devrimlerine gerçekten sahip ve sadık mısınız?..

***

Kraliçenin sarayda sizi ve sayın eşinizi karşılarkenki fotoğraf ve video kayıtlarında Kraliçe Elizabeth’in, özellikle Hayrünnisa Hanımefendinin kıyafetini, yüksek ökçeli pabuçlarını biraz hayretle süzdüğü görüldü... Özellikle Hanımefendi’nin yüksek topuklu, ilgi çekici ayakkabıları, İngiliz medyasının da, Kraliçenin de dikkatlerini çekmiş...
Kraliçe Elizabeth 1971’de Türkiye’ye, Ankara’ya geldiğinde ben Basın Yayın Genel Müdürü sıfatımla onun Türkiye’de kaldığı müddetçe  eşimle birlikte refakatlerinde bulunduk. O ziyaret esnasında Cumhurbaşkanı Sunay’ın eşi Kraliçe’yi karşıladılar... Resepsiyonlarda da sokaklarda da aynı idi. Hatta İstanbul’da  Ayazağa’da, at gösterileri esnasında Kraliçe halkla protokol dışı karıştığında da umumi manzara bugünkü gibi değildi... Düşünüyorum; Kraliçe, eşiniz Hayrünnisa Hanımefendi’yi süzerken, acaba içinden -son dokuz yılda- ne oldu da Türkiye’nin genel manzarası  nasıl ve neden bu kadar değişti diye düşünmemiş midir?..
Ben ve muhakkak birçoklarımız bunu, hem de acı acı düşünmekteyiz.

***

Duvarımda 1926 yılına ait fotoğraflar var. Mesela, otuzlu yıllarda Çankaya’da verilen bir resepsiyon, gene o yıllarda Dolmabahçe Sarayı’nda bir düğün. Atatürk önce Kartal’da, sonra Haydarpaşa Garı’nda başları ya açık ya da modern şapkalı hanımlarla!
Evet, haddim olmayarak soruyorum: Sayın Cumhurbaşkanı, bu tersine  “metamorfizmi” nasıl izah ve müdafaa etmeli??
Bana herhalde cevap vermezsiniz ama, size içimi döktüm... Haddimi aşmışsam affola... Cüretimi Atatürk ve devrimleri konusundaki  hassasiyetime bağışlayın; özellikle Atatürk’e saldırıların arttığı şu günlerde!..”

Yazarın Diğer Yazıları