Buğday çiftçisini düşük fiyat ezdi

Buğday çiftçisini düşük fiyat ezdi
Türkiye'nin tarım politikaları sebebiyle buğday üretiminde ciddi sıkıntılar çektiğine vurgu yapan CHP'li Gürer, 'Çiftçi, artan girdi maliyetlerinin altında ezildi" değerlendirmesinde bulundu.

Fatih ERBOZ/Ankara

Mazot, yem, ilâç ve gübrede ithalata bağımlılık arttı, bu olumsuz tablo da girdi maliyetine yansıdı. Ton başına maliyet 1160 lirayı geçti, TMO buğday fiyatını 1050 lira olarak açıkladı. 

Bir zamanlar Dünya'nın tahıl ambarı olarak bilinen Türkiye, son 15 yılda uygulanan yanlış tarım politikaları sebebi ile buğday üretiminde ciddî sıkıntılar çekiyor. Bu sözler, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e ait. CHP'li vekil, ülkemizde, tarımın en önemli girdilerinden olan mazot, yem, ilâç ve gübrede ithalata bağımlılığın arttığını, bu olumsuz tablonun da girdi maliyetine yansıdığını kaydetti. Ömer Fethi Gürer, ''Çiftçi, artan girdi maliyetlerinin altında ezilirken, 2018 yılı için ton başına 1050 lira TL olarak açıklanan buğday alım fiyatları da beklentilerin çok altında kaldı. Girdi maliyetleri geçen yıla göre yüzde 50 artarken, alım fiyatlarındaki artış oranı yüzde 10'da kaldı'' dedi.

Maliyetlteki artışın, çiftçinin belini büktüğüne dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, buğdayın ton başına maliyetinin 1160 lirayı geçtiği bir dönemde, TMO'nun buğday alım fiyatlarını 1050 lira olarak açıkladığını, bunun da, çiftçinin zarar etmesine sebep olduğunu ifade etti.

Geçen yıl 940 lira olan Anadolu Kırmızısı Sert ekmeklik buğdayın 2018'de 1050 lira, geçen yıl 1000 lira olan makarnalık buğdayın bu yıl 1100 lira olarak belirlendiğini hatırlatan CHP'li Ömer Fethi Gürer, maliyetler artarken, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım fiyatlarının neredeyse aynı kalmasının, çiftçiyi sıkıntıya soktuğunu belirtti.

Yüksek girdi maliyetlerindeki artışın, çiftçinin belini büktüğüne dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, buğdayın ton başına maliyetinin 1160 lirayı geçtiği bir dönemde, TMO'nun buğday alım fiyatlarını 1050 lira olarak açıkladığını, bunun da, çiftçinin zarar etmesine sebep olduğunu ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğdaya verilen ton başına destekleme primlerinin yıllardır aynı seviyede kaldığını, zaman zaman enflasyon bahane edilerek, hasat zamanında ithalat gümrük vergilerinin düşürüldüğünü, bu durumun da üreticinin ürünü daha ucuz fiyata satmak zorunda kalmasına sebep olduğunu belirtti.