Bülent Abi’den ortaya karışık!..

Bülent Abi’den ortaya karışık!..
Gül ve Erdoğan arasında hızla tırmanan gerilim için özgül ağırlığını devreye sokan Başbakan Yardımcısı, taraflara ’ince ayar’lı övgüler yollarken, kamuoyuna da “Sorun yok” mesajı verdi

Bülent Abi’den ortaya karışık!..

Mayıs ortasında belli olur...
Başbakan Yardımcısı ve iktidar kanadının ağabeyi pozisyonundaki Bülent Arınç, Çankaya odaklı Gül-Erdoğan kapışmasına hafiften müdahil oldu. Tarafların her zamankinden farklı bir açıklama yapmadığını, farklı yorumlara da gerek olmadığını savunan Arınç, dolaylı sükunet çağrısı yaparken, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın görüşeceğini ve mayıs ortasında kararın açıklanacağını ifade etti.

Gül karara saygı duyacaktır
Önceliği Erdoğan’a verdiğini “Başbakanımız bu istişarelerin sonucunda cumhurbaşkanlığına aday olmak isterse Cumhurbaşkanımız da saygı duyup destekleyecektir” sözüyle gösteren Arınç, “Bu meselenin içinde herhangi biri gibi düşünmek ve ihtimaller içinde adını geçirmek sayın cumhurbaşkanımızı üzüyor olabilir” diyerek de Gül’e karşı sergilenen tavra nezaket bazlı şerh düşmüş oldu.

Yasa dışı emeklilik modeli!
Gül’ün çıkışı sonrası gelen ilginç yorumlar da birbirini izliyor. Bunlardan biri de CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’den geldi. Tekin, “Daha önce önünü kesmek istemişlerdi, şimdi Gül’ü gayri yasal emekli etmek istiyorlar!” derken, AKP kurucularından Abdüllatif Şener ise “Gül’ün şu anda kullanabileceği hiçbir inisiyatif yok. Süreci Başbakan belirler” yorumu yaptı. 

 

Arınç her zamanki gibi idare ediyor!
AKP iktidarının uzlaştırıcı ismi olarak bilinen Bülent Arınç Cumhurbaşkanlığı seçimleri için hem Gül’ü, hem de Recep Tayyip Erdoğan’ı Çankaya’ya layık gördü

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AKP iktidarındaki idare edici rolünü bir kez daha oynadı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye göreve yeniden seçilmesi nedeniyle tebrik ziyaretinde bulunan Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili ne Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü, ne de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı üzecek açıklamalar yaptı. 

Onur duyacaktır
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planım yok” şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, değerlendirmesini sorması üzerine Arınç şunları söyledi: “Bu yeni bir olay değil bildiğiniz gibi. Sayın Cumhurbaşkanımız da Sayın Başbakanımız da bu konuyu birlikte görüşeceklerini ve en olumlu şekilde sonuçlandıracaklarını ifade ediyorlar. Yani dün (önceki gün)  yaptıkları konuşmanın, daha evvel yaptıkları konuşmadan çok farklı bir yönü yok. Bunu farklı yorumlamaya da gerek yok. Ben de bazen konuşmalarımda, bazı arkadaşlarımız da sordukları zaman, verilen cevaplarda da söylüyoruz ki Sayın Başbakanımız ile Sayın Cumhurbaşkanımız iki arkadaş olarak, geçmişte bu partiyi kuranların önde gelenlerinden ikisi olarak, birbirlerinden Başbakanlığı devralmış insanlar olarak, Cumhurbaşkanı adaylığını, bizzat Sayın Başbakanımızın açıkladığı bir insan olarak, geçmiş hukuka dayanan çok samimi, çok dürüst ilişkileri var ve biz inanıyor ve biliyoruz ki; Sayın Başbakanımız istişarelerinin sonucunda, Cumhurbaşkanlığına adaylığını koymak isterse Sayın Cumhurbaşkanımız da bundan büyük bir onur duyacak ve onun adaylığını destekleyecektir.” 

Herhangi birisi değil
Arınç, sadece Cumhurbaşkanı adayının kim olacağına yönelik soruların değil, onun ötesinde başka sorular ve ihtimallerin de konuşulduğunu anımsatarak, şöyle devam etti: “Bence bu konu her iki tarafı da rencide edecek, üzecek ve bulundukları konumlarda kendilerini rahatsız edecek bir düzeye gelmemeli. Yani Sayın Başbakanımız Cumhurbaşkanı olacaksa, böyle bir karara varacaklarsa ve halkımız da bunu onaylayacaksa, bildiğiniz gibi başka adaylar da olacak ve Cumhurbaşkanlığı seçimi halk tarafından yapılacak hem de iki turda. Halkın da bunu onaylaması halinde AK Parti’nin başında 2015’e kadar kimin Başbakan olarak kalacağı, 2015’ten sonra partinin nasıl bir şekillenme içine gireceği de tartışılıyor. Ancak bu hesaplar yapılırken, Sayın Cumhurbaşkanımızı herhangi birisi olarak bu meselenin içerisinde bir aktör olarak düşünmek veya çeşitli ihtimallerde onun da ismini geçirmek, belki Sayın Cumhurbaşkanımızı üzüyor olabilir.” 

Gül’ü emekli etmek istiyorlar
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Siyaset planının olmadığı” açıklamalarına ilişkin, “Görünüyor ki, Sayın Gül’ün daha önce bir yasayla önünü kesmek istemişlerdi, şimdi gayri yasal olarak Sayın Gül’ü emekli etmek istiyorlar” dedi. Tekin, “Gül’ün açıklamaları ’bir daha siyasette yokum’ mu, yoksa ’Cumhurbaşkanı olarak devam edeceğim’mi?” sorusu üzerine “Bir daha siyasette yokum demiyor. ’Ben, Sayın Başbakan ile konuştuktan sonra kararımı vereceğim’demişti. Görünüyor ki o cenahta Sayın Gül’ün daha önce bir yasayla önünü kesmek istemişlerdi, şimdi gayri yasal olarak Sayın Gül’ü emekli etmek istiyorlar” diye konuştu. Tekin, CHP Grup Genel Kurul toplantısı öncesinde Genel Merkeze gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. “PM toplantısında küçük bir kurultay talebi getirildiği söyleniyor. Böyle bir şey gündeminizde var mı” sorusuna Tekin, “Talepler gelebilir ama somutlaşmış bir şey yok” yanıtını verdi.