Orta direğe paket Başbakanlık’ta

Orta direğe paket Başbakanlık’ta
Çeyiz hesabı, gençlere 100 bin lira faizsiz kredi ile esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi ve çiftçilere sera desteği taslakları Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun imzasına sunuldu

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, hükümetin 2016 Eylem Planı kapsamında bir haftada hayata geçirmeyi planladığı; yeni evlenenlere, esnaf, çiftçi ve gençlere yönelik eylemleri içerisine alan kararname taslaklarını imzaladığını belirterek, söz konusu taslakların Başbakanlığa sevk edildiğini bildirdi.

Evlenene 5000 lira

Mehmet Şimşek, çeyiz hesabı ve devlet katkısına ilişkin usul ve esaslara dair taslağa ilişkin şu bilgileri verdi:

“Taslak ile çeyiz hesabının açılması ve işleyişine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu kapsamda, isteklilerin devlet katkısına hak kazanabilmesi için, Türk vatandaşı olması veya 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunun 28’inci maddesi kapsamına girmesi (mavi kartlılar), bankalarda çeyiz hesabı açmaları ve bu hesaba evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca düzenli pürü ödemeleri (alt sınır 100 lira, üst sınır 1000 lira), 27 yaşını doldurmadan ilk kez evlenmiş olmaları gerekmektedir. Bu şartları yerine getiren isteklilere; evliliğini beyan etmesini takîben; evlilik tarihi itibarıyla hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödenecektir. Devlet katkısı için azami tutar 5 bin liradır.”

Esnaf-sanatkâr

Esnaf ve sanatkârın finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla Hazine destekli faiz indirimli kredi kullandırıldığını ifade eden Mehmet Şimşek, taahhüt edilen 30 bin lira faizsiz kredi desteğinin ivedilikle uygulamaya konulması amacıyla 2015 yılı kararnamesinde değişikliğe gidildiğini ve bu hususun ayrıca 2016 yılı kararnamesine de eklendiğini kaydetti. Mehmet Şimşek,  “Böylece, esnaf ve sanatkârımızın makine, ekipman ve demirbaş alımları, iş yeri modernizasyonu veya ham madde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla söz konusu krediyi Hazine destekli olarak faizsiz kullanma imkânları oluşacaktır” ifadelerine yer verdi.

Genç girişimciler

“Gençlere 100 bin lira faizsiz kredi desteği verilmesi” taahhüdü çerçevesinde, KOSGEB Girişimcilik Destek Programını bitiren genç girişimci esnaf ve sanatkârın KOSGEB tarafından onaylanan projelerine 100 bin liraya kadar faizsiz kredi imkânı getirildiğine dikkati çeken Mehmet Şimşek, bu eylemin de uygulamaya konulması amacıyla bu hususun 2016 yılı kararnamesine de eklendiğini kaydetti.

 

Memura en az 122 lira zam

Devlet memurunun Ocak ayında alacağı zam belli oldu. Toplu iş sözleşmesi çerçevesinde yüzde 6 olarak belirlenen zam oranına göre, en düşük memur zammı 122 lira, en yüksek memur maaş zammı ise 494 lira olacak. Memur maaşına enflasyon farkı da Mart ayında eklenecek. En düşük memur emeklisi maaşı da 2016’da 90 lira yükselecek. Halen bin 515 lira olan en düşük memur emeklisi maaşı, 1605 liraya çıkacak.

Halen 2 bin 29 lira olan en düşük memur maaşı, 2 bin 151 liraya çıkacak. Böylece en düşük memur maaşı olan 15’inci derecenin birinci kademesindeki hizmetlinin maaşında 122 lira artış görülecek. En yüksek memur maaşı olan müsteşar maaşı da 8 bin 218 liradan 8 bin 712 liraya çıkacak.  Müsteşar maaşı 494 lira artacak. Yüzde 6 zamla; halen 2 bin 699 lira olan 3’üncü derecenin 1’inci kademesindeki öğretmen maaşı 161 lira artışla 2 bin 860 liraya, 4 bin 62 lira olan 1’inci derecenin 1’inci kademesindeki pratisyen hekim maaşı 244 lira yükselişle 4 bin 306 liraya, 3 bin 703 lira olan 2’nci derecenin 1’inci kademesindeki avukat maaşı 222 lira artışla 3 bin 925 liraya ulaşacak. Hemşire maaşları da 2 bin 479 liradan 2 bin 628 liraya çıkacak.

 

Gözler enflasyon farkında

Ayrıca memura ve memur emeklilerine 2015 yılından enflasyon farkı çıkarsa, bu da Ocak maaşına eklenecek. Şu ana kadarki enflasyon verileri, fark alınacağını gösteriyor. Enflasyon farkında kesin sonuç, Ocak ayı başında ortaya çıkacak.

Öğretmenlere nöbet ücreti ödenecek. Aylık nöbet ücretinin tutarı Ocak’tan itibaren brüt 98.56 lira olarak belirlendi. Hafta sonu açılan merkezî sınavlarda görev ücreti oturum başına 140.91 lira olacak. 4C’liler; oranlı zammın yanında; 159 TL ek ödeme kazancına kavuşacak. KİT’lerde görevli baş müdür, kombina, fabrika, müessese ve işletme müdürleri 84, mühendis, mimar ve veteriner hekimler 100 lira ilâve zam alacak. Şef kadrolarındaki personel 59, koruma ve güvenlik görevlileri 42 lira ilâve zamdan yararlanacak.