Bülent Yıldırım ve hataları

Müsabakanın 43. dakikasında Necip, Emenike’ye net bir faul yapıyor. Maçın hakemi Bülent Yıldırım önce bu faulu çalmıyor. Halbuki top Olcay’a geliyor yani avantaj mevzu bahis değil. Olcay topu Emre’ye kaptırıyor ve arkasından omuzundan tutma çabası ve Emre kendini yere bırakıyor. Maçın hakemi, Emre’nin pozisyonu eksejere yapmasına rağmen faul işaret ediyor. Kendisinin pozisyonu net gördüğü aşikar. Yardımcılarının uyarısıyla 2. sarı kartını dolayısıyla kırmızı kartını çıkarıyor. Kendisinin net gördüğü pozisyon için yardım alması tuhaf. Bu faul sarı kart değildir çünkü umut vaadeden bir pozisyon olarak görülmüyor sadece fauldür. Ülkemiz hakemleri genelde yanlış bir uygulama yapıyorlar. Koldan, formadan çekme nerede olursa olsun sarı kart çıkarıyorlar. Akının umut vaadedip etmediğine bakarak bir karar vermiyorlar.
Kartlar çıkmıyor
Bir başka yanlış, çelmelerde oyuncu yere düşüyor sakatlanabilir. Bunlara sarı kart çıkmıyor. Omuzdan ve koldan çekmelerde oyuncu ayakta kalıyor. Bu farkı birileri hakemlere anlatmalı. Şimdi bu kart sonrası ortalık karışıyor. İki sarı kart daha çıkıyor. Emre meşhur küfürü ısrarla söylüyor. O arada 3 hakem var. Üçü de duymuyorlar ama olay kırmızı kartlık. Bakın bir yanlış kart neler doğurdu. Sonrası Mehmet Topal, Demba Ba’yı güreşir gibi ceza alanında yere indiriyor. Penaltı ve kırmızı kart verilmeliydi. Kale arkası asistan hakemi de bu pozisyonu nasıl görmedi anlaşılamadı. Kuyt’ın sarı kartını vermek için avantaj kesmesi de bir başka hata. Dönüp kartı sonradan verebilirdi. Bu yönetim şekli haftalardır iyi maçlar çıkaran bir FİFA hakemine yakışmadı. Diğer maçlar şöyle:

Gençlerbirliği-Başakşehir
Mete-Kalkavan
Genelde iyi bir karşılaşma yönetti. Ancak Gençlerbirli’nden Doğa’nın rakibine topla ilgisi olmayan sert hareketi, sarı değil kırmızı kartlıktı. Uğur-Semih mücadelesinde devam kararı kesinlekle doğruydu.

Galatasaray- Kasımpaşa
Hüseyin Göçek
Burak’ın attığı 1. Galatasaray golünde çok kritik bir ofsayt vardı. Deneyimli yardımcı hakem Orkun Aktaş bunu değrlendiremedi ve gol geçerli sayıldı.

Bursaspor- Sivasspor
Çağatay Şahan
Serdar Aziz’in Ahmet’e hareketi penaltı ve kırmızı kartlıktı. ilk 45 dakika, sertlikler ve devamlı itirazlar nedeniyle oldukça fazla durdu. 7-8 sarı kartlık pozisyon 1 sarı kartla geçiştirildi. Bu da oyunun sertleşmesine neden oldu. Avrupa’da 60-70’lerde olan topun oyunda kaldığı süre sadece 39 dakikaydı ve bu ülkemiz için kötü bir örnekti.

Akhisar-Trabzonspor
Süleyman Abay
Gekas’ın golü ofsayt değil. Yardımcı doğru oynattı. Verilen ve verilmeyen faul hataları oldukça fazlaydı. Oyna işareti verilmeden atılan serbet atış gol olsa nasıl bir karar verecekti.

Gaziantepspor-Mersin İY
Fırat Aydınus
Yardımcı hataları Fırat’ı da bozdu. Pedriel’in attığı nizami gole ofsayt kaldırıldı. Mersin’in gollük atağı da ofsayt diye kesildi.

Rizespor-Kayseri Erciyes
Hakan Ceylan
Hava ve zemin hakemlik için de zordu. Ancak rakibinin boğazını sıktığı için Ali Adnan’a gösterilen kırmızı kart, aynı hareketi yapan Barış’a gösterilmedi. Sadece sarı kartla geçiştirildi, anlayamadım. İkisi de kırmızı görmeliydi.

Eskişehirspor-Balıkesirspor
İlker-Coşkun
Balıkesir’in ilk golü, 1 metre mesafede ofsayt ve bunu görmemek için hakemin statta olmaması lazım. Maçın kaderini etkiledi.

Torku Konya-Karabükspor
Halis-Özkahya
Selim’e ikinci sarıdan kırmızı çıkan pozisyonda Selim’in topa müdahalesi temiz ve sarı kartla ilgisi yok. Konyaspor’u attığı golün pasını veren oyuncu ofsayttaydı. Bunu da yardımcı kaçırdı.

Yazarın Diğer Yazıları