Bunama riskini artırıyor. Bu yiyecekler beyin sağlığını yerle bir ediyor

Bunama riskini artırıyor. Bu yiyecekler beyin sağlığını yerle bir ediyor
Uzmanı, “Demansın gelişimi, diğer kronik durumlarla aynı mekanizmalar, yani iltihaplanma, dislipidemi, oksidatif stres, insülin direnci ve sağlıksız bir bağırsak mikrobiyomu tarafından yönlendirilir” diyerek beyin sağlığı için uzak durmamız gereken yiyecekleri açıkladı.

Yediğimiz yiyeceklerin sağlığı doğrudan etkilediği bildirildi. Yapılan araştırmalar günlük hayatta sıklıkla tüketilen yiyeceklerin beyin sağlığını tehlikeye atarak bunama riskini artırabildiğini tespit ettiği ifade edildi.

Dr. Shireen Kassam, “Demansın gelişimi, diğer kronik durumlarla aynı mekanizmalar, yani iltihaplanma, dislipidemi, oksidatif stres, insülin direnci ve sağlıksız bir bağırsak mikrobiyomu tarafından yönlendirilir” diyerek beyin sağlığı için uzak durmamız gereken yiyecekleri duyurdu.

YAPAY TATLANDIRILMIŞ İÇECEKLER

Doktor, “İlginç bir şekilde, yapay olarak tatlandırılmış içecekler bile, tüm çalışmalarda olmasa da bazı çalışmalarda, bunama riskinin artmasıyla ilişkilendirildi” diye ekledi.

İŞLENMİŞ ET

The American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırmada gün içerisinde yenen her 25 gram işlenmiş etin tüm nedenlere bağlı bunama ve Alzheimer hastalığı risklerinin artmasıyla ilişkili olduğunu bulundu.

RAFİNE ŞEKER

Şeker, kurabiye, soda, kraker, soslar ve çorba gibi yiyeceklerde saklı olan rafine şeker, beyin durumunu iyileştirebilen iltihaplanma için bir itici güçtür. Dr. Kassam şunları söyledi:

“Rafine şekerler ve karbonhidratlar açısından yüksek diyetler de hem kısa vadede hem de uzun vadede bilişsel işlevi bozuyor gibi görünüyor. İkincisi kısmen şekerin iltihaplanmayı ve kardiyovasküler hastalık riskini artırma yeteneğinden kaynaklanıyor.”

İlgili Haberler