Baykal’ın avukatı isyan etti

Baykal’ın avukatı isyan etti
Baykal’ın avukatı isyan etti

Baykal’ın CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa etmesine neden olan “kaset komplosu”nun sorumlularının araştı

Baykal’ın CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa etmesine neden olan “kaset komplosu”nun sorumlularının araştırıldığı soruşturma, 3.5 yıldır sürüyor.

 

Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa etmesine neden olan görüntüleri kimin çektiğine ilişkin soruşturma devam ediyor. Soruşturma, aradan 3.5 yıl geçmesine rağmen sonuçlanmadığı gibi dava da açılamadı. Görüntülerin, Türkiye’de yayın yapan “Habervaktim” isimli sitede 10 Mayıs 2010’da yayımlanmasının ardından Baykal Genel Başkanlık’tan istifa etmişti. Baykal’ın avukatları, görüntülerle ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş, Bilişim Savcısı Bülent Yücetürk de, görüntülerin nasıl çekildiği ve yayınlandığına ilişkin soruşturma başlatmıştı. “Habervaktim” sitesi yetkilileri, görüntüleri merkezi ABD’de bulunan “metacafe” isimli internet sitesinden aldıklarını iddia etmişti. Yücetürk, “habervaktim” sitesinin bilgisayarlarında inceleme yaptırmış, ancak bir sonuç elde edilememişti

 

TİB’den 3 yılda geldi
Bilişim Suçları Savcılığı, ABD’ye yazı yazarak, “metacafe” ye görüntüleri yükleyen kişinin IP numarasını istedi. ABD, görüntüleri yükleyen kişinin IP numarasını savcılığa gönderdi. Savcılık, ABD’nin gönderdiği IP numarasının sahibi “webfatihi” rumuzlu “hotmail” kullanıcısının Bursa’da oturan H.E. isimli kişi olduğunu belirledi. H.E., gözaltına alındı. E.’nin bilgisayarlarında, görüntüleri metacafe’ye yüklediğine ilişkin iz bulunamazken, “habervaktim” in yayınladığı görüntüleri ilk izleyen kişi olduğu tespit edilince serbest bırakıldı. Soruşturma, bilişim savcılığında sürerken Baykal’ın avukatının talebi doğrultusunda dosya TMK’nın 10. maddesiyle görevli savcılığa gönderildi. Görüntüleri yayınladığı iddia edilen 4’ü ABD, 3’ü Türkiye’deki kullanıcılara ait IP numaraları ise Telekomimikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından savcılığa 3 yıl sonra gönderildi.

 


Kaset montaj
Baykal’ın Avukatı Muzaffer Yılmaz, bu işin bağlantısının Amerika’da olduğunu belirterek, “Hiç bir dinleme kararı aldıramadığımız gibi normal ifadeleri dahi aldıramadık. Sorumlulara ait suç aletlerine el koyduramadık. Soruşturma dosyası uyutulmaya çalışılıyor. Soruşturma çok gecikti. Savcılıkta yürüyen bir soruşturma var. Bu konuda basına gerekli duyduğumuzda yazılı açıklama yapıyoruz. Ama dosyanın geciktiği elbette doğru” dedi. Bu konunun siyasi bir olay olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Siyasi irade bu işin çözüleceğini istemiş olsa anında çözülür. Ama bu siyasi iradeyi gerektiren bir şey. Bir ülke düşünebiliyormusun ki anamuhalefet partisinin Genel Başkanı’na böyle bir komplo kuruluyor. Yani montaj kaset hazırlanıyor ve bunu yapanlar bir iki kişiden oluşuyor. Türkiye’de her şeyi çetelere yakıştıranlar, çete oluşturanlar burada örgütlü bir suçtan bahsetmediler. Dilekçemiz üzerine örgütlü suça soktular. Bu işin bağlantısı ABD’de” diye konuştu. Bu arada, Ulusal Kriminal Bürosu yöneticisi Bilirkişi Uğur Kurtulan, “Kaset montaj, Baykal ile asla bağlantısı yok” dedi.